Stamppotje met zoete prei-uien jus

Weer een heerlijk recept van De Levensstijl Methode (DLM) coach Inge van der Wijden.
StampotjevanInge

BOODSCHAPPENLIJST

- 500 gram biologische aardappels
- flinke scheut sojamelk (zonder toegevoegde suiker en E-nummers)
- 500 gram sperziebonen (liefst biologisch)
- 2 rode uien, fijngesneden
- 2 gewone uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 preien, fijngesneden
- snufje cayennepeper
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 el miso
- 2 eetlepels rauwe (koudgeslingerde) honing (bijvoorbeeld van Traay)
- bieslook
- olijfolie

Gerecht:

Aardappel + Groenten

Aantal personen:

tot 

Bereidingstijd:

35 min

Bereidingswijze

  • Stoom (of kook) de aardappels en de sperziebonen gaar. De aardappels kun je het best helemaal gaar stomen, maar de groenten mogen nog een lekkere ‘bite’ hebben en het liefst een lichtgroene kleur.

  • Maak ondertussen de zoete prei-uien jus. Doe hiervoor een scheutje extra virgine olijfolie in een pan en bak hierin de uien en de knoflook. Voeg de honing en de miso direct toe. Als de uien wat zijn gekaramelliseerd voeg er de prei toe. Voeg regelmatig een klein scheutje water toe en laat even pruttelen totdat de prei zacht is. Het moet uiteindelijk een dikke sausachtige substantie worden. Breng op smaak met cayennepeper en kurkuma.

  • Als de aardappels en groenten voldoende gestoomd of gekookt zijn: pureer de aardappels met de groenten en een flinke scheut warme sojamelk in een keukenmachine. Het is de bedoeling dat de aardappels helemaal fijn zijn, maar de groenten mogen best wat grover blijven. Voeg de groenten daarom later toe en laat ze nog even kort meedraaien.

  • Breng op smaak met versgemalen peper en desgewenst met een snufje (Keltisch) zeezout.

  • Serveer het stamppotje met de prei-uien jus en een verse rauwkostsalade. Strooi nog wat vers gehakte bieslook over het gerecht. Eet smakelijk!

Tip:
Je kunt ook kiezen voor bietjes, knolselderij, pastinaak, bloemkool, broccoli of wortels. Ook bijzonder lekker: raapstelen, spinazie, rucola, jonge bladsla, eventueel nog aangevuld met verse kruiden zoals koriander of kervel (hoeft uiteraard niet gestoomd of gekookt te worden)

 

ANDERE RECEPTEN:

Groentensouffle

Groentesoufflé

bekijk dit recept
Pannenkoek

Pannenkoeken van havermout

bekijk dit recept
Gevulde courgette

Gevulde courgette

bekijk dit recept

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie