Gezonde oliebollen
Deze oliebollen zijn niet alleen veel gezonder dan gewone, maar ook nog eens superlekker! Deze versie heb ik met gist gemaakt. Dan proef je de echte oliebollen. Regelmatig gist eten heeft een negatieve invloed op je darmen. Maar oliebollen maak je natuurlijk niet iedere dag. Verder zijn deze oliebollen volkoren, lactosevrij en zitten er geen geraffineerde suikers in. Heb je glutenintolerantie, dan kun je speltmeel vervangen door teffmeel. Teffmeel is glutenvrij.
BOODSCHAPPENLIJST
- 200 g volkoren speltmeel- 1 tl kaneelpoeder
- ½ tl Himalayazout
- 180 ml havermelk
- 9 g droge gist
- 1 el pure honing
- 1 tl citroensap
- 70 g rozijnen
- ghee om in te bakken
- 2 el kokossuiker om te bestrooien
Gerecht:
DeegAantal personen:
totBereidingstijd:
25 min + 1 uur rijzenBereidingswijze
- Wel de rozijnen 15 minuten in lauw water. Laat ze uitlekken.
- Doe het speltmeel, kaneelpoeder en zout in een kom.
- Maak de havermelk lauwwarm. Voeg de gist en honing toe en laat ze al roerend oplossen in de melk. Voeg het citroensap toe.
- Voeg het melkmengsel toe aan het meel en mix alles tot een glad beslag. Meng de rozijnen door het deeg.
- Bedek het deeg met een schone doek en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
- Doe een paar flinke schepjes ghee in een brede pan en laat de ghee op een middelhoog vuur smelten. Het moet zoveel zijn dat je minstens 3 cm ghee in de pan hebt als het gesmolten is. Zodra de ghee flink verhit is, zet het vuur laag.
- Besmeer een scheplepel met de olie zodat het deeg er niet aan blijft plakken. Schep kleine bolletjes met de lepel en laat ze voorzichtig in de pan met ghee zakken. Als het blijft plakken, help met je vinger. Bak ze in ongeveer 2 minuten bruin. Draai ze om en bak ze van de andere kant ook ongeveer 2 minuten. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
- Schep de kokossuiker in een koffiemolen of een kleine blender en maak er poeder van. Bestrooi de oliebollen met de kokossuikerpoeder.
Reacties
godin luijten schreef op 31 december 2016:
Dank voor je recept olibollen gezond.
Kun je dit recept ook voor appelbeignets gebruiken of heb je daar een ander recept voor in de aanbieding??Die vind ik nl lekkerder om te eten.
Marianne Douwes schreef op 31 december 2016:
Ziet er verrukkelijk uit. Jammer dat ik ze niet kan kopen. Bakken begin ik niet meer aan. We zijn nog maar met z'n tweeën en meer dan 2 of 3 zal ik niet eten.Maar leuk om door te geven
Er zijn nog geen reacties.
Plaats een reactie