Ghee, geklaarde boter

Ghee is geklaarde boter, dat betekent dat de eiwitten zoals caseïne, lactose (melksuiker) en andere bestanddelen uit de boter zijn verwijderd. Ghee is zuiver, zacht van smaak en geschikt om verhit te worden.
Ghee

BOODSCHAPPENLIJST

3 pakken ongezouten grasboter of een andere biologische ongezouten boter
Andere benodigdheden:
een hele fijne zeef

Gerecht:

Aantal personen:

Bereidingstijd:

7 min

Bereidingswijze

 • Doe de boter in een (steel)pan en laat het smelten op een laag vuur. Breng het aan de kook en laat het een paar minuten op een laag vuur doorkoken. Doe het vuur uit en laat het een beetje afkoelen. Doe dit niet te lang, want het moet vloeibaar blijven. De boter scheidt zich in twee delen. De gele vloeibare boter kun je overgieten in een schaal en het onderste witte gedeelte kun je weggooien. Daar zitten caseïne, lactose en andere stoffen in. Gebruik bij het overgieten een hele fijne zeef, een kaasdoek of een koffiefilter. De witte massa moet niet gaan lekken door de zeef.

 • Deze geklaarde en gezonde boter kun je voor alles gebruiken: zowel op je brood als voor het bakken en braden is het geschikt. Je kunt zelfs, als je last hebt van constipatie, elke ochtend een theelepel op de nuchtere maag innemen.

Wil je meer weten over deze geklaarde boter ofwel ghee, lees mijn blog:

ROOMBOTER EN GHEE

 

ANDERE RECEPTEN:

Venkelsoep3

Venkelsoep met gorgonzola

bekijk dit recept
Zeeduivellamsoren

Gebakken zeeduivel

bekijk dit recept
Pasta

Linguine met citroen, champignons en tijm

bekijk dit recept

Reacties

 • Hilde Kemker schreef op 13 juli 2018:

  Verdwijnt de lactose uit geklaarde boter?
  Dat lijkt me sterk, de boter is veel zoeter na het koken.

 • Lilian schreef op 20 augustus 2017:

  Hallo Asja,
  zelf maak ik de ghee anders: ik zet een pannetje met biologische roomboter op het theelichtje met een waxinelichtje eronder. Tussenin nog een sudderplaatje om de warmte goed te verdelen. Deksel op de pan en wachten maar. Na een aantal uren is het vet helemaal boven komen drijven en ligt de rest onderin. Ik giet het vet in glazen potten en van de rest geef ik nog weleens wat een de dieren. Zo hoef je de boter niet te koken, scheelt weer in vitamines?

  • Asja Tsachigova schreef op 20 augustus 2017:

   Hallo Lilian, wat leuk, zo maakte ik het ook 30 jaar geleden. Ik merkte snel dat veel mensen dat tijdrovend vinden, op deze manier gaat het iets sneller :). Bovendien is de kracht van ghee met name dat je deze kan verhitten zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan. Dan gaan de vitamines inderdaad verloren, maar die krijgen we in voldoende mate als we veel groenten en fruit eten.

Plaats een reactie