Volkoren speltbrood zonder gist

Het belangrijkste voordeel van zelf brood bakken, is dat je weet wat je eet! Je hebt controle over de ingrediënten die je gebruikt.

Dit recept is te gebruiken bij het bakken van brood in een broodbakmachine. Je kunt haast niet afblijven van dit heerlijk en gezond brood als je het nog warm uit de broodbakmachine haalt. Om te voorkomen dat je te veel brood eet, raad ik je aan om een paar sneeën waarvan je denkt er behoefte aan te hebben, eraf te snijden en de rest dungesneden in te vriezen. Als je het brood direct invriest, blijft het vers als je het weer uit de vriezer haalt. Vergeet niet eerst in plakjes te snijden, anders moet je het hele brood uit de vriezer halen en laten ontdooien. Opnieuw ingevroren brood is namelijk niet meer zo lekker. Succes met het bakken!
Speltbrood

BOODSCHAPPENLIJST

Voor het basis recept:
- 500 g volkoren speltmeel
- 360 ml lauwwarm water
- 4 el olijfolie
- 1 tl baksoda
- 2 tl zeezout
Optioneel:
- 1 el biologische honing

Gerecht:

Volkoren Speltmeel

Aantal personen:

tot 

Bereidingstijd:

105 min

Bereidingswijze

Schep alle ingrediënten in de broodbakmachine. Druk op het menu en kies voor een kort programma ‘snel bakken’. Omdat dit brood zonder gist wordt bereid, is dit kort programma het meest geschikt. Druk vervolgens op ‘kleur’ en kies de optie ‘donker bakken’. Druk nu op start. Op het display zie je hoe lang het duurt totdat je brood klaar is.

Geniet van je heerlijke brood!

Het recept met meer ingrediënten voor de smaak.

Je kunt je brood in verschillende variaties maken. Volg je smaak. Gebruik je eigen inspiratie of probeer de volgende variaties waarbij je een paar andere ingrediënten toevoegt aan je deeg (deze voeg je toe direct in het begin, als je wilt dat ze gemengd worden door het hele brood, of kun je ze later toevoegen wanneer de machine klaar is met het kneden van het deeg, je hoort meestal een signaal. Dan blijven de toegevoegde ingrediënten bovenop je brood).

Voor het extra uitgebreid recept:
dezelfde ingrediënten in dezelfde hoeveelheden als bij het bovenstaande basisrecept
+
50 g extra granen, noten, pitten, zaden en/of gedroogd fruit naar keuze

Variaties:

  • andere granen zoals havermoutvlokken of quinoa
  • noten zoals walnoten, hazelnoten, amandelen etc.
  • pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, chiazaad, lijnzaad etc.
  • gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, dadels, vijgen etc.

Al deze variaties kun je ook door elkaar combineren. Bijvoorbeeld: quinoa, hazelnoten, zonnebloempitten en rozijnen.

 

ANDERE RECEPTEN:

Zuurkoolstampot zonder vlees

Zuurkoolstampot zonder aardappels

bekijk dit recept
Venkelsoep3

Venkelsoep met gorgonzola

bekijk dit recept
Pannenkoek

Pannenkoeken van havermout

bekijk dit recept

Reacties

  • Ineke Tamis schreef op 25 maart 2019:

    Is er zeker weten geen tarwe in de broodmix verwerkt?

  • A v Keulen schreef op 10 oktober 2018:

    Welk type broodbakmachine, kun je gebruiken ,als je met banking soda wilt bakken, ipv gist....?
    Alvast bedankt

  • Janny Strootman schreef op 17 september 2018:

    als ik het brood in de oven bak, hoe lang en welke temperatuur?

    • Roline schreef op 23 februari 2019:

      In de oven uitgeprobeerd:
      Voorverwarmd
      10 minuten op 220°C
      Dan 25 minuten op 180°C
      Dan 10 minuten met oven uit erin laten staan.

    • Asja Tsachigova schreef op 6 december 2018:

      Hoe lang hebben we het in de oven nog niet getest, maar de temperatuur kun je op 180 zetten en na ongeveer een half uur even controleren.

  • Janny Strootman schreef op 11 september 2018:

    wat is bakkerszout eigenlijk??

    • Asja Tsachigova schreef op 6 december 2018:

      Je bedoel waarschijnlijk baksoda. Dat is om het deeg te laten rijzen in plaats van gist.

  • Janny Strootman schreef op 23 augustus 2018:

    Kun je het vocht wat gebruikt wordt voor dit brood , ook vervangen voor kefir?
    Graag reacties

  • Ingrid schreef op 24 juli 2018:

    Moet er dan geen zuur bij dit recept ? (om de baksoda te activeren?)
    Of hoeft dit alleen als het in de oven gaat en niet bij een broodbakmachine ?

    • Asja Tsachigova schreef op 13 augustus 2018:

      Ingrid, dat klopt. Als je het brood in de oven maakt, dan is het beter om met citroen te activeren.

      • Asja Tsachigova schreef op 20 oktober 2019:

        Lyana, u kunt 1 theelepel citroen gebruiken.

      • Lyana Swennen schreef op 5 oktober 2019:

        Ik zou uw broodrecept in de oven willen maken, maar ik zie dat ik citroen moet gebruiken? Kan u mij helpen met hoeveel wanneer en.... wat ik nog vergeet aub? Alvast bedankt! Groetjes Lyana

  • Ceciel brouwer schreef op 11 maart 2018:

    in het 12 weken plan staat niet dat je brood mag eten, ik ben echter een echt brood mens. Mag ik mijn ontbijt vervangen voor 2 boterhammen met bijvoorbeeld jam zonder suiker of kaas met komkommer?

  • Jolanka schreef op 19 januari 2018:

    Kan ik dit brood ook omtoveren tot een soort uierkruier? Misschien 2 schepjes baksoda en uitrollen? Uien, tomaten en pesto erop? Hebben een gevalletje candida in huis dus geen suiker en geen gist, maar het beleg op brood is wat mager... brood heb ik gebakken in de broodbakmachine en oven.. mijn voorkeur gaat naar de oven.. brood is mooier en makkelijker te snijden...

  • Ingrid schreef op 14 januari 2018:

    Hoi, de ene keer lees ik “laten rijzen” en dan lees ik weer “gelijk in de oven” ( dan hoeft het niet te rijzen?) Vind het onduidelijk. En moet je het deeg ook nog kneden nadat je met deeghaken alles hebt gemengd?

    • Asja Tsachigova schreef op 14 januari 2018:

      Ingrid, baksoda verliest haar kracht als je het laat staan. Laten rijzen is alleen nodig als je gist gebruikt. Met dit recept gaat het gelijk in de oven. Kneden hoeft niet als het deeg met deeghaken goed gemengd is.

  • Tom Leijdekkers schreef op 20 juni 2017:

    Gisterenavond vlgs recept een speltbrood ingesteld in de broodbakmachine. Vanoctend om 8.00 uur klaar en rook erg lekker. Toch was het brood erg plat. De smaak was goed. Ik had er wel notenmix, rozijnen en zonnepitten aan toegevoegd.

    • Roline schreef op 23 februari 2019:

      Tom, met zaden erin wordt het geheel zwaarder, ik doe dat ook vaak. Doe dan in plaats van 1 tl er 1,5 tl bakpoeder (baksoda/weinsteen) in.
      Zelf doe ik 18/20gr voor brood zonder zaden en stukjes noot, anders 25/30gr.
      Succes ????

    • Asja Tsachigova schreef op 22 juni 2017:

      Tom, met notenmix etc heb ik nog niet geprobeerd in de broodbakmachine en weet daarom niet of dat het resultaat kan beïnvloeden. Het enige wat je even kan checken is of je echt pure baksoda hebt gebruikt. Dat moet dus geen bakpoeder zijn.

Plaats een reactie