Volkoren speltbrood zonder gist

Het belangrijkste voordeel van zelf brood bakken, is dat je weet wat je eet! Je hebt controle over de ingrediënten die je gebruikt.

Dit recept is te gebruiken bij het bakken van brood in een broodbakmachine. Je kunt haast niet afblijven van dit heerlijk en gezond brood als je het nog warm uit de broodbakmachine haalt. Om te voorkomen dat je te veel brood eet, raad ik je aan om een paar sneeën waarvan je denkt er behoefte aan te hebben, eraf te snijden en de rest dungesneden in te vriezen. Als je het brood direct invriest, blijft het vers als je het weer uit de vriezer haalt. Vergeet niet eerst in plakjes te snijden, anders moet je het hele brood uit de vriezer halen en laten ontdooien. Opnieuw ingevroren brood is namelijk niet meer zo lekker. Succes met het bakken!
Speltbrood

BOODSCHAPPENLIJST

Voor het basis recept:
- 500 g volkoren speltmeel
- 360 ml lauwwarm water
- 4 el olijfolie
- 1 tl baksoda
- 1 tl citroensap
- 2 tl zeezout
Optioneel:
- 1 el biologische honing

Gerecht:

Volkoren Speltmeel

Aantal personen:

tot 

Bereidingstijd:

105 min

Bereidingswijze

Activeer de baksoda met het citroensap door ze met elkaar te mengen en schep alle ingrediënten in de broodbakmachine. Druk op het menu en kies voor een kort programma ‘snel bakken’. Omdat dit brood zonder gist wordt bereid, is dit kort programma het meest geschikt. Druk vervolgens op ‘kleur’ en kies de optie ‘donker bakken’. Druk nu op start. Op het display zie je hoe lang het duurt totdat je brood klaar is.

Geniet van je heerlijke brood!

Het recept met meer ingrediënten voor de smaak.

Je kunt je brood in verschillende variaties maken. Volg je smaak. Gebruik je eigen inspiratie of probeer de volgende variaties waarbij je een paar andere ingrediënten toevoegt aan je deeg (deze voeg je toe direct in het begin, als je wilt dat ze gemengd worden door het hele brood, of kun je ze later toevoegen wanneer de machine klaar is met het kneden van het deeg, je hoort meestal een signaal. Dan blijven de toegevoegde ingrediënten bovenop je brood).

Voor het extra uitgebreid recept:
dezelfde ingrediënten in dezelfde hoeveelheden als bij het bovenstaande basisrecept
+
50 g extra granen, noten, pitten, zaden en/of gedroogd fruit naar keuze

Variaties:

  • andere granen zoals havermoutvlokken of quinoa
  • noten zoals walnoten, hazelnoten, amandelen etc.
  • pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, chiazaad, lijnzaad etc.
  • gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, dadels, vijgen etc.

Al deze variaties kun je ook door elkaar combineren. Bijvoorbeeld: quinoa, hazelnoten, zonnebloempitten en rozijnen.

 

ANDERE RECEPTEN:

Yoghurtijsjes

Yoghurtijsjes

bekijk dit recept
Venkelsoep3

Venkelsoep met gorgonzola

bekijk dit recept
Quinoa

Quinoa met tomatengroentesaus

bekijk dit recept

Reacties

  • Jolanka schreef op 19 januari 2018:

    Kan ik dit brood ook omtoveren tot een soort uierkruier? Misschien 2 schepjes baksoda en uitrollen? Uien, tomaten en pesto erop? Hebben een gevalletje candida in huis dus geen suiker en geen gist, maar het beleg op brood is wat mager... brood heb ik gebakken in de broodbakmachine en oven.. mijn voorkeur gaat naar de oven.. brood is mooier en makkelijker te snijden...

  • Ingrid schreef op 14 januari 2018:

    Hoi, de ene keer lees ik “laten rijzen” en dan lees ik weer “gelijk in de oven” ( dan hoeft het niet te rijzen?) Vind het onduidelijk. En moet je het deeg ook nog kneden nadat je met deeghaken alles hebt gemengd?

    • Asja Tsachigova schreef op 14 januari 2018:

      Ingrid, baksoda verliest haar kracht als je het laat staan. Laten rijzen is alleen nodig als je gist gebruikt. Met dit recept gaat het gelijk in de oven. Kneden hoeft niet als het deeg met deeghaken goed gemengd is.

  • Tom Leijdekkers schreef op 20 juni 2017:

    Gisterenavond vlgs recept een speltbrood ingesteld in de broodbakmachine. Vanoctend om 8.00 uur klaar en rook erg lekker. Toch was het brood erg plat. De smaak was goed. Ik had er wel notenmix, rozijnen en zonnepitten aan toegevoegd.

    • Roline schreef op 23 februari 2019:

      Tom, met zaden erin wordt het geheel zwaarder, ik doe dat ook vaak. Doe dan in plaats van 1 tl er 1,5 tl bakpoeder (baksoda/weinsteen) in.
      Zelf doe ik 18/20gr voor brood zonder zaden en stukjes noot, anders 25/30gr.
      Succes ????

    • Asja Tsachigova schreef op 22 juni 2017:

      Tom, met notenmix etc heb ik nog niet geprobeerd in de broodbakmachine en weet daarom niet of dat het resultaat kan beïnvloeden. Het enige wat je even kan checken is of je echt pure baksoda hebt gebruikt. Dat moet dus geen bakpoeder zijn.

  • Betty Blonk schreef op 17 april 2017:

    i.p.v. baksoda 1 pakje bakpoeder
    250 gr. speltmeel 250 gr. volkorenmeel = perfect brood. Nooit beter brood geproefd.

  • Caroline schreef op 12 maart 2017:

    Ik gebruik dit lekkere recept al lange tijd als basis voor mijn brood. Ik maak het brood inmiddels niet meer in de broodbakmachine, maar gewoon in de oven.
    Ervaring heeft geleerd dat ik eerst warm water in de kom die, dan de olijfolie toevoeg, volkoren speltmeel, baksoda en heel klein beetje zout. Meng het deeg kort met de keukenmachine en voeg walnoten toe. In bakblik 45 minuten op 200 graden in heteluchtoven. Brood rijst in de oven zonder het toevoegen van zuren maar is stevig en compact.
    Ik gebruik geen honing.

  • Vicky schreef op 16 februari 2017:

    Fijn receptje en alles ging overigens erg vlotjes TOT haha ik het geproefd had LOL ik heb suikerbrood gemaakt dus :D , vraag me af of dat al bestaat overigens , een volkoren , gistvrij suikerbrood ? ( vergist met het zout , 2 keer toegevoegd ipv 1 maar bleek dus suiker de 2e maal :) ) , uiteraard nieuwe poging ondernomen hoor en toch 1 detail ? Ik heb het NIET eerst laten rijzen en had maar 60min baktijd nodig ? Enige verklaring iemand ? Mocht ik 't langer bakken is het brood nogal ' aangebrand ' , niet verbrand maar smaakt luchtiger als ik het zo in de oven doe ( zoals ik bij al mijn broden doe ) en ik heb geen te harde korst op die manier . p.s. : ik voeg altijd wel een eetlepel water toe aan het brood , misschien eens proberen , zorgt voor een luchtig smaakje eigenlijk , ook in patisserie doe ik dat wel regelmatig en zorgt keer op keer voor geslaagd luchtig smaakje ...(kon er degelijk een heel brood van op hoor ! )

  • petra schreef op 14 augustus 2016:

    Recept gevolgd, alleen vinden wij het Veel te zout. Bakingsoda is van zichzelf al zoutig, daar hoeven geen 2 theelepels zout meer bij. Half theelepeltje is echt genoeg.

  • Mieke schreef op 3 juli 2016:

    Hallo, ik bak al enkele jaren speltbrood zonder gist in de oven. Ik gebruik 450 Gr meel , ook gemengd met bloem en 25 Gr.havervlokken, dat neutraliseert de spelt smaak een beetje, 100 ml yoghurt en 300 ml melk, 10gr baking soda 5gr bakkerszout, en een beetje honing.
    Vervolgens 10 minuten op 230 graden in de oven en dan nog 40 minuten op 190 graden op de richel onder het midden. Er moet nog een kruis in deeg gemaakt worden. Dit is de basis die ik gebruik, alles wat lekker is aan zaden en noten kan er in, ik maak er zelfs kerstbrood van. Eetse .

  • Asja Tsachigova schreef op 22 mei 2016:

    Ik heb het zelf nog niet geprobeerd om in de oven te bakken, maar volgens mij moet het kunnen. Misschien zoals Marjon schrijft, eerst even laten rijzen en daarna op 175 graden 70 minuten bakken.
    De baksoda kan geactiveerd worden met een paar druppels citroensap. Bakpoeder raad ik niet aan omdat er vaak andere ongunstige toevoegingen in zitten.

  • Monique schreef op 22 mei 2016:

    Wat een leuk recept. Ik eet al een tijdje speltbrood maar tot nu toe altijd met gist. Ik ga dit zeker uit proberen. Kan het ook zonder broodbakmachine? Moet er dan nog iets aangepast worden in het recept?

Plaats een reactie