BLOG

Bevroren fruit, is dat gezond?

Bevrorenfruit

 

In de basis is fruit eten gezond. Bevroren of niet, fruit is fruit. Maar, er is wel degelijk verschil tussen vers fruit en ingevroren fruit. Ingevroren fruit bezit vaak minder voedingswaarden, vitaminen en mineralen dan vers fruit. Hoe erg dit is, ligt aan de invriesmethode. Als fruit normaal (zoals thuis in onze vriezer) wordt ingevroren, ontstaan er grote ijskristallen in het fruit. Deze kristallen maken de fruitcellen stuk waardoor de cellen verdwijnen. Door dit proces verliest fruit, naast smaak, voedingsstoffen en vitaminen.

Maar, een meer moderne manier van invriezen verkleint de schade: shockvriezen. Bij deze methode wordt fruit een korte tijd blootgesteld aan extreem lage temperaturen (ongeveer -40 graden) waardoor ijskristallen geen kans krijgen om te ontstaan. In plaats daarvan ontstaan er minuscule kristallen die de fruitcellen niet beschadigen. Hierdoor behoudt het fruit zijn voedingswaarden en vitaminen bijna volledig.

Kortom: fruit kan beter niet ingevroren worden, maar als het dan toch moet, dan het liefst shockgevroren. Gelukkig voor ons zijn de meeste fruit- en groentesoorten in het diepvriesschap op deze manier geconserveerd. Blijf toch altijd op de ingrediëntenlijst letten of er geen toevoegingen inzitten zoals E-nummers en toegevoegde suiker.

TIP! Let er daarbij altijd op of jouw fruit seizoensfruit is. Seizoensfruit bevat namelijk altijd de optimale hoeveelheid voedingsstoffen en vitaminen in tegenstelling tot het fruit van buiten het seizoen. En vers fruit verdient uiteraard altijd de voorkeur!

 

ANDERE BLOGS:

Meditatie
29
sep
2012

Mediteren

Lees meer »
DLM
13
dec
2013

De Levensstijl Methode

Lees meer »
Cursus Stress Management
10
nov
2012

Bescherm je lichaam tegen stress

Lees meer »

Reacties

  • Angelique schreef op 20 juni 2016:

    Dat shok bevriezen gebeurt met kwik heb ik net geleerd. Is dat geen probleem?

Plaats een reactie