BLOG

Positieve effecten van rijpe bananen

20160516 0010

 

De meeste mensen eten het liefst mooie gele, onrijpe bananen en gooien ze weg als ze overrijp zijn en onder de vlekken zitten met de veronderstelling dat ze dan niet goed meer zijn. Het toenemende aantal bruine plekken is een teken dat de banaan rijper wordt.

Tumor Necrose Factor (TNF)
Uit onderzoeken is gebleken dat de positieve effecten van bananen op de gezondheid juist toenemen naarmate ze rijper worden. Deze effecten zijn voornamelijk toe te schrijven aan de Tumor Necrose Factor (TNF) die te vinden is in bananen en aan de enorme hoeveelheid antioxidanten die bananen tevens bevatten. Hoe rijper, hoe meer. TNF is een stof die kankercellen helpt te bestrijden met als gevolg dat deze cellen worden vernietigd. Daarmee wordt voorkomen dat de kankercellen verder groeien en zich verspreiden. Samen met de grote dosis antioxidanten helpen ze de activiteiten van witte bloedcellen te verhogen en versterken daarmee het immuunsysteem.

Kalium-natrium balans
Daarnaast bevatten rijpe bananen veel kalium en helpen daarmee je bloeddruk te verlagen door je kalium-natrium balans te herstellen. De juiste kalium-natrium balans houdt je hart gezond. De meeste bewerkte en verpakte producten bevatten juist veel natrium die de balans tussen deze twee mineralen verstoort. Profiteer daarom van alle voordelen van rijpe bananen en gooi ze niet weg.

Een bron van ijzer
Bananen bevatten ijzer. IJzer stimuleert de productie van rode bloedcellen en wordt ingebouwd in hemoglobine, waardoor bloedarmoede kan worden voorkomen.

Bananen goed tegen depressie
Bananen zijn een rijke bron van tryptofaan. Tryptofaan behoort tot de essentiële aminozuren die niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en via de voeding opgenomen moeten worden. Tryptofaan wordt in ons lichaam in serotonine omgezet. Serotonine helpt bij het overwinnen van een depressie. Het maakt je meer ontspannen en vrolijker waardoor je humeur positief wordt beïnvloed.

Positieve invloed op de stoelgang
Bananen bevatten veel vezels en stimuleren daarmee je stoelgang, waardoor constipatie kan worden voorkomen of bestreden.

Bananen kalmeren het zenuwstelsel
Vanwege een grote hoeveelheid vitaminen B en magnesium hebben bananen een positieve invloed op je zenuwstelsel. Daardoor word je minder prikkelbaar en minder gevoelig voor stress met een beter humeur als resultaat.

Combineer bananen op de juiste manier
Om de voedingswaarde volledig te benutten, is het belangrijk dat je niet vergeet om ze op de juiste manier te combineren volgens De Levensstijl Methode. Als je bijvoorbeeld banaan op je brood eet, verstoor je je spijsvertering en stofwisseling en maak je een beerput van je darmen.

 

ANDERE BLOGS:

blog kokos
23
okt
2013

Kokosolie en kokosvet, hoe zit dat nou?

Lees meer »
Fruit
4
dec
2013

Fruit bij het diner, kan dat?

Lees meer »
Alcohol feestdagen
18
dec
2012

Omgaan met alcohol tijdens de feestdagen

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie