BLOG

Soja: een gezonde vleesvervanger, maar ook beter voor het milieu?

Soja

 

Nederland is één van de grootste importeurs van soja. De meeste import van soja komt uit Zuid-Amerika. Het merendeel wordt gebruikt als veevoer.

Doordat de vraag naar soja enorm stijgt, ontstaan er ecologische milieuproblemen. Er worden bomen gekapt om er soja akkers van te maken. Waar bossen verdwijnen, verdwijnen ook planten en dieren, en komen bovendien broeikasgassen (CO2) vrij.

Ook ontstaan er sociale problemen; kleine boeren worden van hun land verdreven om plaats te maken voor grootschalige sojateelt. Sojateelt levert nauwelijks werkgelegenheid op en de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht.

Omdat 90% van de soja die in Nederland wordt verwerkt in veevoer terechtkomt, is er een sterke relatie tussen onze vleesconsumptie en de ontbossing in Zuid-Amerika.

Kortom: Eet minder vlees! Dat is beter voor het oerwoud, het klimaat, de dieren en onze gezondheid! Voor het maken van vleesvervangers is tot zeven keer minder soja nodig dan voor het maken van vlees, terwijl voor een stukje vlees veel veevoer nodig is. Bovendien worden vleesvervangers gemaakt van soja die duurzamer is dan de reguliere veevoer-soja.

Naast minder of geen vlees eten kun je ook letten op wát je koopt via de keurmerken.

EkoAan keurmerken kun je herkennen welke producten duurzaam geproduceerde soja bevatten. Het verwarrende is wel dat in sommige producten zonder keurmerk toch duurzaam geteelde soja zit.

De volgende fabrikanten bieden ecologisch en ethisch verantwoorde sojaproducten aan, geproduceerd met het allergrootste respect voor mens en natuur:

Demeter

logo limaProvamel 

Biologisch geteelde soja van Provamel, Demeter, Lima of EKO-keurmerk is duurzaam geproduceerd en niet genetisch gemodificeerd. Producten met biologisch geteelde soja zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en supermarkten.

Fair TradeHet keurmerk Fairtrade garandeert voldoende inkomen voor de boer en stelt ook milieueisen.

Op de websites van de bovengenoemde fabrikanten kun je meer informatie vinden.

Als je sojaproducten van welk merk dan ook koopt, let op de toegevoegde suiker en probeer dat te vermijden. Als je biologische sojaproducten koopt, is het niet nodig de etiketten op E-nummers te controleren. Bio-producten zijn vrij van ongezonde E-nummers.

ANDERE BLOGS:

mindset2
16
sep
2014

De rol van je mindset op weg naar je doel

Lees meer »
slaap
29
sep
2012

Reken af met onregelmatige slaaptijjden

Lees meer »
Koffie
29
sep
2012

Koffieliefhebber

Lees meer »