BLOG

Verschil tussen baksoda en bakpoeder

Baksoda

 

Baksoda en bakpoeder verschillen van elkaar. Wat is het verschil dan?

Baksoda

Baksoda wordt gebruikt om het deeg luchtiger te maken en te laten rijzen. Het wordt ook vaak natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout genoemd. Je vindt het ook onder de Engelse benaming baking soda.

Baksoda is een rijsmiddel zonder toevoegingen. Verwar de baksoda of natriumbicarbonaat niet met gewone huishoudsoda ofwel natriumcarbonaat.

Baksoda of natriumbicarbonaat is een basisch zout. Het heeft normaal gesproken iets zuurs nodig om te kunnen rijzen. Als in je recept in de andere ingrediënten iets zuurs zit, zoals citroensap, is het voldoende. Maar ook honing, druivensuiker, cacao, yoghurt of vruchten werken in dit geval als zuur. Als er geen zuur ingrediënt in je recept wordt gebruikt, dan kun je citroensap of appelazijn aan de baksoda toevoegen. Baksoda begint meteen te werken als het in aanraking komt met het zuur. Voeg het daarom zo laat mogelijk aan je beslag toe als je niet meer te veel hoeft te roeren en als je baksel bijna in de oven moet, anders vermindert de werking van de baksoda en gaat je taart, cake of gebak minder goed rijzen.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt ook vaak gebruikt in taarten, cakes, gebakjes en koekjes om het deeg luchtiger te maken en beter te laten rijzen. Bakpoeder bestaat uit baksoda (voor een groot deel) en citroen- of wijnsteenzuur. Daarnaast bevat het vaak ook nog zetmeel (meestal maïszetmeel) om vocht te absorberen zodat het niet al in de verpakking gaat werken. Verder kunnen aan het bakpoeder ook nog E-nummers worden toegevoegd. Koop het daarom liever biologisch zodat het geen ongezonde toevoegingen bevat.

Nog een belangrijk verschil

Baksoda heeft veel meer rijskracht dan bakpoeder ofwel is vier maal zo sterk als bakpoeder.

Extra tips bij het bakken

In mijn boek Gezonde taarten wordt in de meeste recepten baksoda gebruikt. Alleen in sommige recepten zie je bakpoeder staan. Bakpoeder kun je altijd vervangen door baksoda. Neem dan drie keer minder baksoda dan de hoeveelheid bakpoeder die in het recept aangegeven staat.

Vervang de baksoda niet door het bakpoeder, want dan is de kans groot dat je deeg niet goed genoeg gaat rijzen.

Gebruik altijd precies de aangegeven hoeveelheid baksoda volgens het recept. Anders gaat het deeg te snel rijzen en zakt het snel weer in.

ANDERE BLOGS:

Deeljouwrecept
29
sep
2012

Deel jouw recept met anderen

Lees meer »
Positief
29
sep
2012

Positief denken

Lees meer »
Cursus Stress Management
10
nov
2012

Bescherm je lichaam tegen stress

Lees meer »

Reacties

  • Frits Bouwens schreef op 21 november 2019:

    Ha bakvrienden,

    Het is ook heel goed bij het sudderen van stoofvlees van allerlei soort. Het tast het vlees niet aan en je krijgt supermalse stukken vlees. Als je dan met rode wijn werkt bijvoorbeeld of met azijn of andere zure producten kun je beter het vlees apart braden, dat kan met spekjes, ui en knoflook, met baksoda. Na het braden en stoven neem je het vlees eruit en maak je de saus af met zure dingen, zoals tomaten, wijn of azijn. Boter geprakt met bloem die in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd onder voortdurend kloppen kunnen je saus dan op een geweldig smakelijke manier binden.

  • adrie schreef op 21 maart 2018:

    ja het is ook een goed schoonmaakmiddel!
    Je kunt er zelfs je tanden mee witter maken: doop een vochtige vinger in de baksoda en maak stevige poetsbewegingen over je tanden. doe dat 2 x en spoel met lauw water na.
    Het smaakt een beetje zout.

  • Decleir Arlette schreef op 13 november 2016:

    Dit weekend in check van het Nieuwsblad in poetstip van de week: huisstofmijt vs. olie.
    Hier wordt baksoda gebruikt met etherische olie. Heeft hier iemand ervaring mee?
    Waar kan je deze baksoda kopen?

    • Asja Tsachigova schreef op 14 november 2016:

      Dat is dezelfde baksoda waarmee je kunt bakken. Je kunt het overal in een supermarkt kopen. Als je via google baksoda opzoekt, vind je veel winkels die deze verkopen.

  • Paul Mertens schreef op 22 mei 2016:

    "Verder kunnen aan het bakpoeder ook nog E-nummers worden toegevoegd. Koop het daarom liever biologisch zodat het geen ongezonde toevoegingen bevat."

    E-nummers kunnen zowel biologisch als synthetisch zijn. Veel biologische producten zitten dan ook vol E-nummers.

  • Asja Tsachigova schreef op 6 april 2016:

    Ja, ook :-)

  • Aart W. Beelen schreef op 6 april 2016:

    Is baksoda ook een goed schoonmaakmiddel (in de keuken) zoals ik onlangs hoorde?

Plaats een reactie