BLOG

Verschil tussen yoghurt, biogarde en kwark

Yoghurt

 

Yoghurt

Yoghurt is een melkproduct dat gefermenteerd en verzuurd is. De fermentatie gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën: lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus en streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Lactose (melksuiker) in de melk wordt gedeeltelijk door de bacteriën omgezet in melkzuur. Yoghurt is daarom makkelijker te verteren dan melk, vooral voor mensen die gevoelige darmen hebben. 

Yoghurt bevat de volgende vitaminen en mineralen: vitamine B2, B11, B12 en mineralen zoals calcium, zink en fosfor.

Volle yoghurt is de beste keus. Linolzuur (omega 6) dat in volle yoghurt van nature aanwezig is, vermindert de opslag van lichaamsvet en heeft een gunstige invloed op hart- en vaatziekten en op het slechte cholesterolgehalte. Dat wil niet zeggen dat het goed is om veel linolzuur binnen te krijgen. Ook hier geldt een regel: alles met mate.

Biogarde

Biogarde verschilt niet veel van gewone yoghurt. Het verschil zit hem in de bacteriën die worden gebruikt. Biogarde ontstaat door aan melk de lactobacillus acidophillus en de lactobacillus bifidum toe te voegen. Deze bacteriën zorgen voor een wat mildere smaak.

Gewone yoghurt heeft voor de helft linksdraaiende melkzuren en voor de helft rechtsdraaiende. Ze lijken op elkaar, alleen de stand die de atomen ten opzichte van elkaar innemen in het molecuul verschilt enigszins. Rechtsdraaiend melkzuur blijkt een gunstiger invloed op de darmflora te hebben. Biogarde heeft voornamelijk rechtsdraaiende melkzuren. Daarom reageren mensen met darmproblemen beter op biogarde.

Kwark

Kwark is een soort verse kaas (plattekaas). Melk wordt eerst aangezuurd met melkzuurbacteriën, daarna wordt er stremsel aan toegevoegd. Na 24 uur stremmen en verzuren op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt. Deze massa wordt vervolgens goed geroerd.

Samenvatting

 •  De beste keuze is naturel yoghurt, biogarde of kwark, dus zonder enige toevoegingen. Vertrouw de opschriften op de verpakking niet meteen en lees eerst nauwkeurig de etiketten.
 •  Kies voor de volle varianten.
 •  Ook hier geldt een regel: alles met mate.

ANDERE BLOGS:

blog kokos
23
okt
2013

Kokosolie en kokosvet, hoe zit dat nou?

Lees meer »
Deeljouwrecept
29
sep
2012

Deel jouw recept met anderen

Lees meer »
sandra
29
sep
2014

De Levensstijl Methode tijdens de zwangerschap

Lees meer »

Reacties

 • Jem schreef op 10 juli 2019:

  Kan je deze lactobacillus acidophillus en de lactobacillus bifidum toevoegen aan gewone yoghurt of kwark voor een beter effect?

 • casquette nfl schreef op 12 december 2016:

  This could be the proper blog for every person who is desires to be familiar with this subject. You already know a lot its practically not straightforward to argue along (not that I just would want…HaHa). You definitely put the latest spin with a subject thats been discussing for decades. Excellent stuff, just great!

 • Asja Tsachigova schreef op 4 juli 2016:

  Voor biogarde en yoghurt geldt niet hetzelfde als voor melk vanwege bepaalde goede bacteriën zoals acidophilus die eraan toegevoegd zijn.

 • j kamping schreef op 4 juli 2016:

  een vraagje over biogarde
  Over melk lees is wat negatieve dingen, vooal het aspect calcium.
  Gelden deze negatieve dingen ook voor biogarde.
Plaats een reactie