BLOG

5 ijzersterke aanwijzingen voor ijzertekort, hoe voorkom je dat

IJzer

 

IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Bij een tekort aan ijzer kun je je moe, futloos en lusteloos voelen. Een ander teken van ijzertekort is een bleke huid, hoofdpijn en koude ledematen.

IJzer zorgt voor de productie van hemoglobine, een proteïne die de rode bloedcellen helpt om zuurstof door het lichaam te vervoeren. Bij een gebrek aan ijzer lijdt het hele lichaam daaronder. Uiteindelijk kan dit leiden tot bloedarmoede. Hieronder heb ik een aantal symptomen van ijzertekort voor je op een rijtje gezet.

1. Je bent vaak moe
Dit is het meest voorkomende symptoom en eentje die je al snel over het hoofd ziet. Veel mensen zijn het gewend om langdurig moe te zijn en zien het vaak als het gevolg van een druk leven. Echter, heeft het vaak een andere oorzaak. Door ijzertekort wordt er te weinig zuurstof naar de lichaamscellen vervoerd. De cellen missen hun voeding die ze nodig hebben om energie te produceren. Daardoor krijgt het lichaam niet de energie die het nodig heeft.

2. Je hebt zware menstruatie
Een van de grootste oorzaken van ijzertekort bij vrouwen in een zware menstruatie. Ze verliezen te veel bloed, die maar voor de helft wordt aangevuld voor de volgende menstruatie.

3. Je bent snel buiten adem

Hoe diep je ook ademt, als je zuurstofgehalte te laag is zul je alsnog snel buiten adem raken. Ijzertekort kan ook hiervan de oorzaak zijn.

4. Je hebt last van hartkloppingen
Een overwerkt hart kan lijden tot een onregelmatige hartslag, hartruis en zelfs hartfalen. Deze kwalen ontstaan, wanneer je langere tijd rondloopt met bloedarmoede. Hou je ijzergehalte dus goed in de gaten.

5. Je voelt je angstig zonder reden
Het leven kan al stressvol genoeg zijn, maar ijzertekort kan dit gevoel nog meer versterken en angstgevoelens opwekken. De hartkloppingen en het tekort aan zuurstof in je zenuwstelsel kunnen je een ‘vecht-of-vlucht’ gevoel geven, wanneer hier geen enkele reden voor is.


Herken je de symptomen? Laat je ijzergehalte dan even testen bij de huisarts. Wat moet je doen als je een ijzertekort blijkt te hebben? Voor ijzerpillen kiezen is niet meteen de beste oplossing. In veel gevallen bieden ze geen permanente oplossing. Een nadeel van ijzersupplementen is dat ze een grote belasting zijn voor je maag, je immuunsysteem en de zuurgraad van je lichaam.

Met een gezond en gevarieerd eetpatroon kun je ijzertekort voorkomen of je ijzergehalte verbeteren. Ben je vegetarisch en eet je ook geen vis, dan kun je ijzer halen uit bepaalde groenten en granen.

Natuurlijke ijzerbronnen

 • donkergroene bladgroente, zoals peterselie, munt, basilicum, veldsla, spinazie, boerenkool, raapstelen, snijbiet, rucola, paardenbloemblad, tuinkers, paksoi en sla
 • groenten, zoals broccoli, bietjes, asperges, prei en paprika
 • fruit en vruchten, zoals watermeloen, blauwe bessen, aardbeien, frambozen en banaan
 • gedroogd fruit, vooral abrikozen, vijgen, rozijnen en kokosnoot
 • vis en zeevruchten
 • noten, zaden en pitten, vooral pompoenpitten, sesamzaad, cashewnoten en zonnebloempitten
 • bonen en peulvruchten, vooral kidneybonen, spliterwten, linzen, bruine en witte bonen
 • paddenstoelen, zoals chanterelle, shiitake, oesterzwam en champignons • granen en zaden, zoals gierst, gerst, havermout, boekweit(meel), zilvervliesrijst

Gedroogde kruiden als een zeer rijke natuurlijke ijzerbron

Een zeer rijke bron van ijzer zijn gedroogde kruiden, zoals gedroogde peterselie, tijm, basilicum, marjolein, rozemarijn en zelfs zwarte peper.

Ik laat je even een voorbeeld zien met peterselie.
In 100 gram verse peterselie zit 7,5 mg ijzer.
In 100 gram gedroogde peterselie zit 95 mg ijzer.

Je ziet dus hoe gigantisch groot het verschil is. Desondanks is verse peterselie één van de rijkste natuurlijke bronnen van ijzer. Veel mensen denken echter dat vis één van de rijkste bronnen van ijzer is, maar in 100 gram zalm bijvoorbeeld zit 1 mg ijzer. Dat is 7,5 keer minder dan in 100 gram verse peterselie.

Verrassend dat zelfs in zwarte peper veel ijzer zit. In 100 gram zwarte peper maar liefst 29 mg ijzer.

Het is dus niet overbodig om de bovengenoemde gedroogde kruiden regelmatig in je gerechten te gebruiken.

Nog drie belangrijke aandachtspunten!

 • Zorg dat je lichaam dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgt uit de natuurlijke voedingsbronnen, zoals citroen(water), kiwi, broccoli etc. Vitamine C is nodig voor de opname van ijzer door je lichaam. Denk alleen niet dat je het goed doet als je vers fruit waar veel vitamine C inzit samen met je broodje eet. Vers fruit samen met andere voedingsmiddelen veroorzaakt gisting in de darmen en belemmert weer de opname van ijzer. Lees daar alles over in mijn boek De Levensstijl Methode.
 • Vermijd gist en alle producten die met gist zijn gemaakt, zoals gistbrood. Gist is een micro-organisme die de opname van ijzer in de darmen belemmert.
 • Het hoogste ijzergehalte in een voedingsmiddel is niet altijd het beste.
  Sommige voedingsmiddelen van de bovengenoemde lijst bevatten meer ijzer dan de andere. Dat zegt niet alles. Granen bevatten bijvoorbeeld over het algemeen meer ijzer dan paddenstoelen, maar het ijzer uit paddenstoelen wordt beter opgenomen dan ijzer uit granen vanwege de afwezigheid van fytinezuur in de paddenstoelen. Fytinezuur belemmert namelijk de opname van ijzer en het zit wel in sommige graansoorten, maar niet in haver en boekweit.

Zorg dus dat je gevarieerd eet en in de juiste combinaties volgens De Levensstijl Methode, zodat de voedingsstoffen uit je voeding optimaal worden opgenomen door je lichaam. Vergeet ook niet om regelmatig te bewegen en te ontspannen. Beweging zorgt voor een betere stofwisseling en het ontspannen lichaam neemt de voedingsstoffen beter op!

Wil je de kracht van De Levensstijl Methode binnen een week al ervaren, meld je dan aan voor mijn online programma Dreambody Guide en bereik je doelen in 12 weken!

DREAMBODY GUIDE >>

Word nu gratis lid van de Facebookgroep en ontdek zelf hoe jij het zelfherstellende vermogen van je lichaam activeert tijdens de “12 weken Dreambody challenge”.

12 weken Dreambody challenge >>

 

ANDERE BLOGS:

Granaatappeltje
21
okt
2014

Granaatappel, positieve effecten ervan op je gezondheid

Lees meer »
Nootjes
12
maa
2015

Noten

Lees meer »
Dankbaar
3
nov
2012

Dankbaar zijn

Lees meer »

Reacties

 • Navid schreef op 5 mei 2021:

  Leuk artikel! Blijkt maar weer dat Ijzer enorm belangrijk is voor de gezondheid..

 • Bram Nelissen schreef op 13 november 2017:

  Ijzer is zeker essentieel. Mijn moeder had last van inslaap komen en wanneer ze sliep werd ze wakker (vaak met kramp). Het verhogen van haar ijzerinname heeft voor haar echt gewerkt. Dus bij slaapproblemen kan het helpen om je ijzer level te checken.

 • Han schreef op 23 augustus 2017:

  Super goed artikel, heel helder en ook super fijn van de voorbeelden die je zelf kan gebruiken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er zoveel in gedroogde peterselie zit!

 • Danielle Willems schreef op 31 mei 2017:

  Wat interessant om te lezen dat gistbrood de opname van ijzer verminderd! Thanks die kan ik meenemen in mijn acupunctuurpraktijk.
  Ik kom daar geregeld (zwangere) vrouwen tegen met een ijzertekort, vaak vegetariers die nog niet zo goed vervangen, al denken ze vaak van wel.

  Brandnetelthee en rode bieten vind ik altijd mooi om voor te schrijven om snel je ijzer weer op peil te krijgen.

Plaats een reactie