BLOG

Alles over honing

alles over honing

 

Over honing valt enorm veel te vertellen. Allereerst dat er enorm veel soorten en kwaliteiten honing zijn. De ene honing is de andere niet. Iedereen heeft wel eens honing geproefd. Een schepje in je thee, een beetje als finishing touch op je lamsrack, als zoetmaker in je taart of gewoon lekker op je brood. Maar niet iedereen weet dat er zoveel verschillen zijn. En dat is niet alleen qua kleur en smaak…
De kleur en smaak van honing is sterk afhankelijk van de oorsprong van de nectar (welke bloemsoort) en de mate van kristallisatie. De honing van de paardenbloem is bijvoorbeeld een stuk sterker en donkerder van kleur dan die van de lindebloesem. En proef het verschil maar eens met honing van boekweitbloemen!
Maar helaas is de kleur en de smaak niet het enige wat kan verschillen bij honing. Ook de kwaliteit varieert enorm.

Er is een groot verschil tussen rauwe (onverhitte) honing en honing die verhit is.
Koudgeslingerde, onverhitte honing heeft een antibiotische werking. Dit is te danken aan de grote hoeveelheid glucose en fructose en de aanwezigheid van waterstofperoxide. Inwendig doet het de mens nog niet heel veel, omdat de glucose en fructose te snel wordt opgenomen, maar verschillende studies wijzen uit dat honing op de huid wel degelijk een groot verschil kan maken.


Het prachtige proces

Honing ontstaat door een bijzonder mooi en gecompliceerd proces waarbij haalbijen tijdens hun foerageervluchten de vloeibare, suikerrijke, mineralen houdende en sporenelementen bevattende nectar van de nectariën van bloemen halen. De nectar gaat naar de honingmaag in het achterlijf waar er diverse enzymen en goede bacteriën aan toe worden gevoegd. Dankzij deze enzymen en de enzymen die nectar van nature heeft, worden de meervoudige suikers afgebroken tot verteerbare enkelvoudige suikers. Eenmaal in de kas, dragen bijen de honing over aan jongere bijen. Dit gaat in druppelvorm via de mond. In dit proces worden er wederom verschillende belangrijke enzymen (diastase, invertase en kalatase), glucoseoxidase (zorgt voor omzetting naar gluconzuur en waterstofperoxide) en hitte (buiten de mond van de bij dankzij de hitte van de kas) aan toegevoegd. Hierdoor dikt de honing verder in en krijgt het de stoffen de het nodig heeft om te functioneren als natuurlijk antibioticum. Vervolgens stoppen de jonge bijen de honing in de raatjes waarbij het indikproces verder gaat. Het gluconzuur, dat tijdens het overbrengen van de honing voor de bijen functioneert één van de beschermers tegen bacteriën en schimmels, vergaat als de honing is ingedikt. Als de honing rijp is, kun je dit zien aan de wasdekseltjes waarmee de raatjes verzegeld worden.

Een wolk bijen creëert ongeveer 35 kilo honing per jaar. Per kilo honing is er ongeveer 4 kilo nectar nodig.


Voedingswaarde

Honing is rijk aan vitamine C, kalium, natrium, calcium, fosfor (hoog), ijzer en magnesium. Fosfor zorgt voor sterke botten en tanden en is onmisbaar voor een goede werking van vitaminen uit het B-complex en het immuunsysteem en zorgt voor een goede werking van verschillende hormonen.

Kinderen tot 1 jaar kunnen beter geen honing eten. Hun maag- en darmstelsel werkt nog niet optimaal en dus zou een zeer kleine hoeveelheid van de bacterie Clostridium botulinum, die mogelijk nog in de honing zit, zuigenlingenbotulisme (vergiftiging) kunnen veroorzaken. Let hier dus goed op!


Biologische honing

Biologische honing is de beste keuze omdat de bijen niet worden bijgevoerd met suikerwater en de honing koud wordt verwerkt, waardoor de honing de hoge voedingswaarde behoudt. Daarnaast heeft biologische honing veel meer smaak.


Ideaal bij verkoudheid

Kruidenthee met een eetlepel biologische honing en drie eetlepels uitgeperst citroensap is een ideaal middel tegen verkoudheid. Als je deze thee meerdere keren per dag drinkt, merk je snel het resultaat.


Waar koop je honing van de beste kwaliteit?

Bij NBV kun je naar de lokale imker in jouw provintie zoeken. Daar koop je de honing van de beste kwaliteit. Hieronder de link naar de website van NBV.

Echte bijenhoning vind je hier!

 

ANDERE BLOGS:

spijsvertering
22
okt
2014

De Peristaltiek van de darmen

Lees meer »
Kleurrijketen
2
okt
2016

Kleurrijk eten

Lees meer »
sandra
29
sep
2014

De Levensstijl Methode tijdens de zwangerschap

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie