BLOG

Bakken of in de oven bereiden?

Bakkenofindeoven

 

Het bereiden van voedingsmiddelen in de oven heeft veel voordelen, zowel voor de gezondheid als voor de smaak. Vooral voor vleesproducten, gevogelte en vis is het belangrijk. Als je ze in de oven bereidt, hoef je geen vet te gebruiken. Dan worden ze in hun eigen vet gegaard. Als je ze in een koekenpan bakt, heb je echter vet nodig. Vooral geharde plantaardige bakvetten zijn ongezond en zitten boordevol transvetten. Je weet waarschijnlijk al dat transvetten veel slechter zijn dan verzadigde vetten en in grote hoeveelheden kankerverwekkend kunnen zijn.

Als je ze toch liever in een koekenpan bakt, gebruik dan gezonde vetvarianten zoals ghee. Ghee is geklaarde boter, dat betekent dat de eiwitten zoals caseïne, lactose (melksuiker) en andere bestanddelen uit de boter zijn verwijderd. Ghee is zuiver, zacht van smaak en is in tegenstelling tot roomboter geschikt om verhit te worden. Bij hoge verhitting komen er geen schadelijke stoffen vrij. Dus ideaal voor bakken, braden en zelfs frituren. Bovendien is ghee erg smaakvol en het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Hier vind je het recept om ghee zelf te maken. 

Ook groenten kun je in de oven bereiden. Als je ze samen met vlees, kip of vis in een ovengerecht verwerkt, dan heb je geen vet nodig. Anders kun je ze met ghee of olijfolie extra virgine besprenkelen. Bak groenten niet te lang. Als ze half rauw blijven, behouden ze hun fytochemische eigenschappen die ons tegen kanker beschermen. Daarnaast leveren ze ons vitaminen en mineralen.

 

ANDERE BLOGS:

alles over honing
19
nov
2013

Alles over honing

Lees meer »
Gebaar
22
maa
2013

Een klein gebaar kan bijzondere gevolgen hebben

Lees meer »
Ziektes
8
apr
2013

Invloed van levensstijl en voeding op ziektes

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie