BLOG

Fruit bij het diner, kan dat?

Fruit

 

Fruit: de één houdt er enorm van, de ander laat het liever staan. Belangrijk bij het eten van fruit is dat je allereerst seizoenfruit eet. Seizoenfruit heeft een grotere kans om in de zon te zijn gekweekt, wat de ontwikkeling van vitaminen en mineralen stimuleert. Fruit buiten het seizoen is vaak in een kas gekweekt en heeft deze ontwikkelingen in mindere mate doorgemaakt. Ook kun je het beste kiezen voor lokaal fruit. Lokaal fruit heeft vaak een kortere reis naar de winkel gemaakt en is daardoor minder jong geplukt. Zo heeft het fruit langer kunnen rijpen aan de boom of plant, wat eveneens de ontwikkeling van mineralen en vitaminen stimuleert.

Vers fruit kan niet tijdens of de eerste uren na de maaltijd worden gegeten als de maaltijd uit koolhydraten of eiwitten bestaat. Dit, om het verteringsproces in je lichaam niet te verstoren. Vers fruit kun je gezond combineren met groenten (dus in salades), kwark, yoghurt of noten.

Avondeten met fruit, kan dat dus wel? Jazeker. Er zijn diverse heerlijke zomerse gerechten waarin je fruit kunt verwerken. Met name salades zijn hiervoor heel goed geschikt. Fruit maakt je salade namelijk extra fris en gezond! Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in een dressing (sinaasappel, framboos, abrikoos of vijg) of er stukjes van door je salade doen (appel, frambozen, vijgen, blauwe bessen). Ook in een zomerse soep op groentebasis is fruit een smakelijke verrassing. Neem een Gazpacho; voeg er een scheutje sinaasappelsap aan toe en je hebt een hele andere soep. Fris, zoet en gezond! Natuurlijk kun je ook gewoon een heerlijke fruitsalade maken als diner, maar dit is waarschijnlijk fijner als zomers ontbijt.
Tussendoortjes zijn ook uitermate geschikt om fruit in te gebruiken. Zelf ijs maken is een leuke en gezonde manier om een heerlijke tussendoortje te bereiden. Het enige wat je nodig hebt, is kwark of yoghurt, sinaasappelsap (vers) en de fruitsoorten die jij lekker vindt. Meng ze door elkaar, zet het mengsel een uur in de vriezer en je hebt heerlijk ijs. Ook voor kinderen is dit heel leuk. Ze kunnen het zelf maken en invriezen (ook zonder yoghurt en met water) in ijskuipjes. Ook koude fruitsoepjes, een fruit ijstaart (op kwark of yoghurt basis) of een ijsblokje met een ingevroren stukje fruit in je waterglas zijn originele en leuke ideeën!

Wil je meer weten over fruit en het verteringsproces ervan? Lees het vanaf pagina 66 in De Levensstijl Methode!

 

ANDERE BLOGS:

Cursus Stress Management
10
nov
2012

Bescherm je lichaam tegen stress

Lees meer »
ontbijt2
19
nov
2013

Het ideale ontbijt

Lees meer »
het pompoenseizoen optie 2
12
sep
2016

Het pompoenseizoen is hier! Waarom is pompoen zo gezond?

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie