BLOG

Hartspecialist: “Roomboter is beter dan margarine”

Boter

 

Deze blog heb ik geschreven omdat ik nog steeds een behoorlijke verwarring zie bij veel mensen als het gaat om plantaardig en dierlijk vet, en daar krijg ik veel vragen over, want het is zonde als je er net als ik bewust voor kiest om volledig of deels plantaardig te eten en toch iets binnenkrijgt dat slechter is voor je gezondheid dan je denkt. Met deze blog probeer ik dus niet de roomboter aan te prijzen maar ik vertel alleen over het verschil tussen roomboter en plantaardige margarine.

Roomboter is een natuurlijk product, in tegenstelling tot plantaardige margarine. Uiteraard bevat ook roomboter verzadigd vet, zoals alle dierlijke producten. Een groot deel van die vetten zijn echter enkelvoudig verzadigde vetten die tot de gezonde vetten behoren, en de hoeveelheid transvet in roomboter is minimaal en van natuurlijke aard. Deze transvetten zijn niet slecht voor de gezondheid in tegenstelling tot trasvetten die zijn ontstaan door een chemisch proces tijdens het verharden van onverzadigde vetten. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die voor margarine kiezen omdat ze denken dat alles wat dierlijk is per definitie slechter is dan plantaardig. Dat geldt niet voor alle producten.

Transvetten

Afgelopen decennia werd ons nadrukkelijk verteld dat we beter margarine kunnen eten om hartproblemen te voorkomen. Vooral mensen met een hoog cholesterolgehalte geloven de reclames waarin wordt verteld dat margarine beter is. Het blijkt heel moeilijk om een eenmaal verworven overtuiging te veranderen. Daarom kunnen veel mensen er niet in geloven dat roomboter beter is dan margarine. Ze eten al jaren margarine, staan misschien zelfs onder controle bij een hartspecialist en krijgen allerlei klachten zonder te weten dat margarine daar één van de boosdoeners van is. En ze stappen niet op roomboter over omdat ze denken dat dat ongezond is Vooraanstaande cardiologen hebben aangetoond dat verzadigd vet zoals in roomboter veel minder slecht is dan de transvetten die margarine bevat. Tijd dus om de angst om roomboter te gebruiken los te laten.

“Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart”

“Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart, terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten. Boter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt beweerd”. Dat stelt cardioloog Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het vooraanstaande medische tijdschrift het British Medical Journal. Hij voegt eraan toe, dat het tijd is om de mythe te doorbreken. De hartspecialist zegt tevens dat statines (cholesterolverlagende medicijnen) massaal worden voorgeschreven omdat de regering is geobsedeerd door de wens om cholesterol te verlagen en hartziekten te verminderen. In de praktijk blijkt, dat de bijwerkingen van de medicijnen nadelig zijn voor de miljoenen mensen die ze iedere dag innemen en dat zij de voordelen overschaduwen.

Verzadigde vetten elimineren verhoogt risico op overlijden

Transvetten die in fastfood, bakproducten en margarine worden getroffen, vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Maar verzadigde vetten in roomboter, kaas en vlees is een ander onderwerp.

De volharding dat de verzadigde vetten moeten worden geëlimineerd uit ons voedingspatroon hebben het risico op cardiovasculaire ziekten (hart- en vaatziekten) juist verhoogd. Er overlijden wereldwijd jaarlijks naar schatting 17 miljoen mensen aan deze ziekten. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatzieken. “Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking”, aldus Malhotra. Hij voegt eraan toe, dat het verschil maakt uit welke producten we verzadigd vet binnenkrijgen. Roomboter bevat onder andere vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een hoger risico op hartziekten. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Uiteraard kunnen we vitamine D, calcium en fosfor uit andere voedingsmiddelen halen zoals verse groenten, noten en vis, maar hier gaat het erom dat roomboter meer voordelen heeft ten opzichte van plantaardige margarine dan de laatste tijd werd gedacht. Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor puur onbewerkt vlees. Bewerkt vlees bevat veel toevoegingen zoals E-nummers en suiker. En dat maakt de bewerkte producten ongezond en schadelijk voor ons lichaam.

Toegevoegde suikers

Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter zijn voor hun gezondheid of dat ze hen helpen om af te vallen, terwijl de meeste vetarme producten boordevol toegevoegde suiker zitten. Hij heeft uitgerekend dat bijvoorbeeld ieder pak van een halve liter melk met 0% vet en een smaakje gemiddeld 15 theelepels toegevoegde suiker bevat. Dat komt erop neer dat mensen die zo’n product dagelijks consumeren gemiddeld 75 theelepels suiker per dag binnenkrijgen. Volgens Malhotra zijn pure roomboter en onbewerkte kaas beter dan vetarme broodsmeersels. In plaats van statines innemen zouden mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zich moeten houden aan een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groente, olijfolie, noten en vis. In Groot-Brittannië slikken acht miljoen mensen geregeld statines. Al deze medicijnen lijken geen effect te hebben op het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. De cardioloog zegt: “In plaats van het innemen van medicijnen om het cholesterol te verlagen, zouden we niet beter een echt voedsel serveren?”

Al met al zijn natuurlijke producten altijd beter dan bewerkte. Biologische roomboter is dan ook een betere keuze. Maar ook hier geldt een regel: alles met mate. Het nadeel van roomboter is dat die lactose bevat. Alleen mensen met darmproblemen en lactose-intolerantie kunnen daar last van krijgen. Maar daar zijn gelukkig de oplossingen voor. Lees daar mijn andere blog over: Roomboter en Ghee.

Bron: British Medical Journal


Wil je leren hoe je roomboter het beste kan combineren, lees dan mijn boek

De Levensstijl Methode>>

Wil je de kracht van De Levensstijl Methode binnen een week al ervaren, meld je dan aan voor mijn online programma Dreambody Guide en bereik je doelen in 12 weken!

DREAMBODY GUIDE >>

Wil je weten of Dreambody Guide iets voor jou is, laat je dan inspireren door succesverhalen van andere mensen die het online programma hebben gevolgd of nog steeds aan het volgen zijn…

SUCCESVERHALEN >>

Zorg goed voor je lichaam en koester je gezondheid! Alleen met een gezond lichaam kun je het leven van je dromen creëren. Ga ervoor!

 

ANDERE BLOGS:

Uit eten
29
aug
2015

Uit eten gaan zonder stress

Lees meer »
alles over honing
19
nov
2013

Alles over honing

Lees meer »
mindset2
16
sep
2014

De rol van je mindset op weg naar je doel

Lees meer »

Reacties

  • Asja Tsachigova schreef op 23 mei 2016:

    Marianne, het kan zijn dat je lactose-intolerantie hebt in actieve vorm, dus dat je darmen er meteen op reageren. Dan kun je beter ghee gebruiken. Daar zit geen lactose meer.

    • flip.it schreef op 14 juli 2018:

      It's in reality a niе and helpfuⅼ piece of information. I
      am happy that you just shared thiѕ useful information with uѕ.

      Please stay us ᥙp to date likе this. Thanks foor sharing.

  • Marianne schreef op 17 mei 2016:

    Ik wil graag roomboter eten i.p.v. margarine of halvarine. Echter, na een paar dagen roomboter gebruiken krijg ik puistjes (ook bij biologische roomboter). En dat gebeurt niet als ik margarine gebruik. Heb je een advies?

  • Albert schreef op 16 mei 2016:

    Toen ik in 1954 ging emigreren nam ik me voor nooit meer margarine te eten. In de oorlog aten we, wat we aan konden komen en daarna werd ons de margarine door de strot gedwongen. Na 62 jaar kan ik zeggen, dat dat voornemen me goed gelukt is. Gelukkig waar ik nu woon in zuid-west Ontario wonen veel Amish boeren en die boeren nog net als vroeger overal het geval was. Wij eten uitsluitend eieren en groenten van hen, alsook de volle melk, soms zelfs nog met de lichaamstemperatuur van de koe. Wat een geweldige herinneringen aan m`n jeugdjaren op het platte land, waar dat gewoon was.

  • Yvonne schreef op 14 mei 2016:

    Roomboter uit de supermarkt wordt ook weer bewerkt en koolzaadolie toegevoegd om het smeerbaar te maken en bevat meestal maar 86 procent echte boter. Bovendien smaakte roomboter vroeger ook echt naar roomboter. Worden we toch weer belazerd door de voedingsindustrie? Want zij spelen natuurlijk dankbaar op onze hernieuwde inzichten in. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld kokosolie! Er worden nu opeens heel veel bewerkte producten (die we echt niet nodig hebben) aangeboden met kokosolie! Gezond.....?

    • Riet schreef op 2 oktober 2017:

      In roomboter zit alleen melkvet, zonder toevoegingen. Als het vetgehalte 86% is, bestaat de overige 14% uit water. Als er iets aan toegevoegd wordt mag het geen roomboter heten. Dit wordt streng gecontroleerd. In melk en yoghurt zitten ook geen toevoegingen, tenzij het er duidelijk op staat.

  • Marianne schreef op 16 april 2016:

    Interessant artikel en ik geloof ook dat roomboter gezonder is dan margarine. Ik heb al een paar keer geprobeerd de overstap naar biologische roomboter te maken (veel lekkerder ook!), maar na een paar dagen krijg ik last van puistjes en dan stop ik maar weer. Ken je deze klacht? En heb je een advies?

  • Sophie schreef op 16 april 2016:

    Prachtig artikel. Olijfolie, kokosvet en roomboter staan ook bij mij op het menu. De beste manier om gezond te vermageren is je voedingspatroon grondig te wijzigen. Op die manier blijft afvallen zonder dieet geen utopie!

  • Asja Tsachigova schreef op 13 april 2016:

    Thessa, leuk dat je mijn artikel hebt gedeeld, bedankt! Leuke blog heb je! http://loveandlifestyleblog.nl

  • Thessa schreef op 12 april 2016:

    Bedankt voor dit artikel! Ik heb hem gedeeld in de hoop dat meer mensen gaan inzien wat voor troep ze allemaal eten.

  • L.de Groot schreef op 12 oktober 2015:

    Zeer interessant onderwerp waarin duidelijk wordt aangegeven hoe de verhoudingen
    i.v. hart en vaatziekten liggen . Inderdaad zullen de vele toevoegingen in voedingsmiddelen
    zoals zout en suiker juist veel schadelijker zijn en behalve hart en vaatziekten ook veel negatieve effecten geven op een gezonde stofwisseling. en daarmee ook ziektes veroorzaken

  • T.C. Leenheer schreef op 8 oktober 2015:

    Gelukkig dit artikel gelezen. Ik was al overgestapt van marga/halva rine op roomboter. Dit door een oude veehouder die ongeveer hetzelfde vertelde.

Plaats een reactie