BLOG

Het pompoenseizoen is hier! Waarom is pompoen zo gezond?

het pompoenseizoen optie 2

 

Pompoenen zijn een van de oudste groenten ter wereld. Geschiedenisboeken wijzen uit dat pompoenen al rond 7000 tot 9000 voor Christus werden verbouwd. Pas in 1500 werden ze in Europa geïntroduceerd. Gelukkig maar, want we hadden ze niet nog langer willen missen. Niets is lekkerder dan een heerlijke pompoensoep. Helemaal nu de herfst eraan gaat komen en pompoenen overal te krijgen zijn. Hoewel de oogst van begin juli tot begin oktober loopt, worden pompoenen in Nederland het meest in de winter gegeten. Dit komt vooral door de tradities rondom Halloween.

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten. Foliumzuur (B11) is een belangrijke speler in het vitamine B-complex en zorgt voor een gezond zenuwstelsel en een sterk immuunsysteem. Ook speelt het een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het DNA.

Via de meeste producten krijgen we te veel natrium binnen. Een hoog gehalte aan kalium in pompoenen zorgt voor een stabiele bloeddruk en voor een optimale vochtbalans in ons lichaam die door natrium en kalium wordt bepaald. Daarnaast zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels beter worden geleid en spieren zich samentrekken. Pompoen bevat ook veel omega-3 vetten die belangrijk zijn voor de goede werking van de hersenen. Al met al genoeg redenen om te zeggen dat pompoenen supergezond zijn! 

 

ANDERE BLOGS:

Nootjes
12
maa
2015

Noten

Lees meer »
Dankbaar
3
nov
2012

Dankbaar zijn

Lees meer »
Yoghurt
7
apr
2013

Verschil tussen yoghurt, biogarde en kwark

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie