BLOG

Walnoten verbeteren de stoelgang, de slaapkwaliteit en de kwaliteit van sperma

Walnoten

 

Noten zijn gezond (behalve voor mensen die er allergisch voor zijn). Ze zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen zoals onverzadigde vetten, hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen.

Walnoten, hun voedingswaarde en hun bijdrage aan je gezondheid

Walnoten worden gezien als de meest gezonde noten. Ze zijn een rijke bron van de belangrijkste mineralen en spoorelementen zoals calcium, kalium, magnesium en ijzer. Volgens wetenschappelijke onderzoeken verlagen walnoten het cholesterolniveau, de bloeddruk en mede daardoor de kans op hart- en vaatziekten.

Antioxidanten 

Walnoten zijn de rijkste bron van antioxidanten (vitamine C en E) in vergelijking met andere noten. Antioxidanten kunnen je cellen beschermen tegen vrije radicalen.

Stress en sperma

Ook helpen ze effectief tegen stress. Mannen opgelet: dit laatste kan de kwaliteit van het sperma verbeteren. Hoe komt dat? Wetenschappelijke onderzoeken in Amerika hebben aangetoond dat dagelijks een handjevol walnoten eten onder andere helpt tegen stress. De proefpersonen die het dieet met walnoten volgden, bleken beter op stress te reageren. Ook al spelen bij de resultaten van de onderzoeken vaak meerdere factoren een rol, toch is deze uitkomst te verklaren. Stressvolle situaties en overmatig sporten, waarbij het lichaam overbelast wordt en stresshormonen overmatig worden geproduceerd, kunnen de oorzaak zijn voor een verlaging van het aantal zaadcellen. De spermakwaliteit wordt bij vruchtbare mannen mede daardoor bepaald. Gezonde voeding waarbij voldoende aandacht wordt besteed aan essentiële vetten zoals noten, helpt stresshormonen te stabiliseren.

Stoelgang en slaapkwaliteit

Walnoten verbeteren ook de stoelgang en slaapkwaliteit indien ze dagelijks worden genuttigd. Als je een slechte stoelgang hebt en vaak last hebt van constipatie (verstopping), dan kunnen walnoten je erbij helpen. Walnoten bevatten veel vezels die de peristaltiek van de darmen verbeteren en daarmee dus de stoelgang. Let wel op dat walnoten geen wonderen kunnen verrichten zoals dat ook geldt voor alle andere voedingsmiddelen. Niets kan op zichzelf een probleem verhelpen. Een combinatie van meerdere factoren is altijd vereist. Als je eetpatroon en je levensstijl in het algemeen gezond zijn, dan kunnen walnoten een belangrijke bijdrage leveren aan je gezondheid en in dit geval aan gezondere darmen en een betere slaapkwaliteit, want je slaapkwaliteit is mede afhankelijk van hoe gezond je darmen zijn.

Walnotenallergie

Ondanks dat walnoten voor de meeste mensen heel gezond zijn, zijn ze voor mensen die (wal)notenallergie hebben heel gevaarlijk. Meestal wordt het op jonge leeftijd ontdekt. Als je geen allergische reacties hebt gehad bij het eten van noten of producten waarin noten zijn verwerkt, is de kans heel klein dat je notenallergie hebt.

Kun je dik worden van walnoten?

Walnoten zijn een zeer rijke bron van vetten, dus zeer calorierijk. Veel mensen denken daarom dat ze dik kunnen worden als ze vaak walnoten eten. Laat de misleidende term ‘calorieën’ los, want dat is niet waar. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht en een slankere taille hebben dan mensen die geen noten eten. Je kunt dus gerust regelmatig noten eten als je de volgende tips van mij gebruikt bij het kopen. En eet ze met mate zoals dat voor alles geldt.

Waar let je op als je noten koopt

Het is wel belangrijk dat je ongezouten en ongebrande noten koopt. Als je een zoute smaak lekker vindt, kun je beter zelf een klein beetje Keltisch of Himalayazout toevoegen of de noten even roosteren in een droge koekenpan.

Hoe combineer je noten

Volgens De Levensstijl Methode combineren noten niet goed met kaas, zoals zo vaak gedaan wordt. Dus kies je voor noten? Neem dan geen kaasblokjes, maar kies liever voor snoeptomaatjes, komkommer of andere lekkere rauwkost.

Probeer ook mijn Walnotencake die ik afgelopen zaterdag met de lezers van De Telegraaf heb gedeeld. Het recept vind je hier.

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet dan niet onze Facebook pagina te liken! 

ANDERE BLOGS:

Bevrorenfruit
3
apr
2016

Bevroren fruit, is dat gezond?

Lees meer »
blog kokos
23
okt
2013

Kokosolie en kokosvet, hoe zit dat nou?

Lees meer »
Bietensap
29
sep
2012

Begin de dag met een vers sapje

Lees meer »

Reacties

Plaats een reactie