BLOG

Wat maakt citroenen en citroenwater zo gezond?

Citroenen

 

Citroenen zitten boordevol vitamine C en bevatten daarnaast flavonoïden, B-vitamines, ijzer, calcium, magnesium, fosfor, koper, kalium en vezels.

Wat is citroenwater?

Lauw water met daarin uitgeperste citroen. De verhouding kun je zelf bepalen. Als je dat nog nooit hebt geprobeerd, begin met een eetlepel op 1 glas water en bouw het op als je geen last hebt van je maag. Mijn verhouding is ½ citroen op 1 glas water.

Gebruik citroenwater niet samen met medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld voor je bloeddruk, drink dan eerst je citroenwater op de nuchtere maag en neem je medicijnen minstens een half uur later. Citroenwater kan je medicijnen namelijk onwerkzaam maken. 

Alle voordelen van citroen op een rijtje:

Citroen helpt ons lichaam ontgiften

Vitamine C en flavonoïden helpen ons lichaam te ontgiften. Deze stoffen bevorderen het oplossen van nier- en galstenen, ontgiften onze lever en reinigen ons bloed. Met hun ontgiftende werking ondersteunen Vitamine C en flavonoïden onze darmen, lever, nieren en galblaas. Deze organen zijn namelijk verantwoordelijk voor het elimineren van afvalstoffen en toxische stoffen uit ons lichaam.

Citroen reinigt onze darmen en stimuleert onze spijsvertering

Citroensap is een sterk desinfecterend middel. Het stimuleert de werking van onze darmen en bevordert een regelmatige stoelgang met een goede darmreiniging als gevolg. Ook onze hele spijsvertering wordt gestimuleerd met als gevolg een minder opgeblazen buik en minder last van brandend maagzuur.

Citroen helpt reuma en jicht te voorkomen

Citroensap neutraliseert urinezuur en helpt onze nieren en darmen om het af te voeren. Te veel urinezuur kan namelijk ontstekingen in de gewrichten veroorzaken.

Citroen houdt onze bloeddruk normaal en onze bloedvaten gezond

Vanwege de grote hoeveelheid kalium voorkomt citroen dat de natrium-kalium balans in ons lichaam verstoord raakt. Citroen ondersteunt daarmee de werking van ons hart, verlaagt de bloeddruk en versterkt de bloedvaten.

Citroen versterkt ons immuunsysteem

Vitamine C stimuleert ons lichaam tot de aanmaak van witte bloedlichaampjes en versterkt daarmee ons immuunsysteem. Onder invloed van citroen gaat ons immuunsysteem onmiddellijk aan de slag om ziekteverwekkers (zoals virussen die griep en verkoudheid veroorzaken) te bestrijden.
Uit onderzoeken is gebleken dat citroensap zelfs wormen in de ingewanden doodt en sommige bacteriën vernietigt.

Citroen helpt om de adem te verfrissen

Onze mondholte is de grootste bron van bacteriën die voor een onfrisse adem zorgen. Citroenen hebben een vernietigend effect op bacteriën. Dat zorgt voor een frisse adem.

Citroen vertraagt het verouderingsproces

De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en diverse ziektes veroorzaken. In citroenschil zitten bovendien stoffen die heilzaam werken bij oog- en hersenkwalen. Citroenen helpen bij zuurstofgebrek en bevatten veel kankerwerende stoffen.

Citroen laat de huid stralen

Het dagelijks gebruik van citroenwater helpt onze huid gezond te houden en voorkomt het ontstaan van rimpels.

Citroen helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden

Citroenen bevatten veel pectine. Deze voedingsvezels helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het verzadigend gevoel te vergroten, waardoor je (te grote) eetlust vermindert.

Citroen helpt om het zuren-basen evenwicht te handhaven of te herstellen

Het zuren-basen evenwicht staat voor het evenwicht tussen alkalische en verzurende voeding. Ons moderne voedingspatroon bestaat grotendeels uit voedingsmiddelen die verzurend zijn. Deze voedingsmiddelen laten het zuurgehalte in ons lichaam tot boven het normale stijgen en verstoren het evenwicht. Als ons lichaam verzuurd is, wordt het aantrekkelijk voor de pathogene organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Dat kan ziektes en ontstekingen in ons lichaam veroorzaken.
Hoewel citroenen zuur smaken, reageren ze in ons lichaam basisch. Er zijn weinig voedingsmiddelen die zo veel basen aanmaken. Als je iedere ochtend een groot glas citroenwater drinkt, voorkom je dat het evenwicht verstoord raakt.

Citroenwater als de meest fantastische start van de dag!

Als je enthousiast bent geworden van alle bovengenoemde voordelen van citroenen, heb je meer dan genoeg redenen om dagelijks een groot glas citroenwater te nemen.
Als je geen last van je maag hebt, kun je dat het beste op de nuchtere maag doen. Daarmee zorg je voor de meest fantastische start van de dag!

Hoe los je dat op als je gevoelige maag hebt

Als je een gevoelige maag hebt, kun je dat ook later op de dag doen en het sap extra verdunnen, bijvoorbeeld een kwart citroen uitpersen in een grote kan water. Langzaam opbouwen is ook een alternatief. Begin dan bijvoorbeeld met een paar druppels in je glas water en bouw het iedere dag op met een extra druppel. Om het nog meer te verzachten, kun je er zuivere honing aan toevoegen. Dan krijg je minder last van je maag.

Waarom worden sommige mensen misselijk van citroenwater?

Het antwoord is heel simpel. In het begin van deze blog vertelde ik dat citroenen en citroenwater het oplossen van galstenen bevorderen en de lever ontgiften. De misselijkheid is een teken dat je lever en je galblaas overbelast zijn. Om ze te helpen zich snel te ontgiften, kun je naast het citroenwater Mariadistel gebruiken. Dat zijn kruidencapsules die de leverreiniging bevorderen. Je misselijkheid zal dan snel afnemen en verdwijnen.

Tandglazuur

Citroenwater tast je tandglazuur niet aan. Het is dus niet nodig om het met een rietje te drinken. Tenzij je suiker aan je citroenwater toevoegt. Suiker voedt de bacteriën in de mond die je tandglazuur kunnen aantasten. De bacteriën breken suikers in ons voedsel af en vormen zuren die het harde tandglazuur doen oplossen. Omdat citroenen zuur van smaak zijn, is men snel geneigd om te denken dat ze hetzelfde effect hebben, maar niets is minder waar. Citroenen helpen juist die bacteriën te vernietigen.

Eén illusie minder

Helaas! Alleen met citroenen en citroenwater bereik je alle bovengenoemde voordelen voor je gezondheid niet! Alleen in combinatie met een gezond voedingspatroon, gezonde eetgewoontes en een gezonde levensstijl bereik je het beoogde resultaat en geef je de citroenen de kans om hun kwaliteiten te bewijzen.

Als je citroenen in je dagelijkse menu opneemt in combinatie met De Levensstijl Methode, bereik je de meest optimale resultaten voor je gezondheid. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn boek

De Levensstijl Methode>>

Wil je de kracht van De Levensstijl Methode binnen een week al ervaren, meld je dan aan voor mijn online programma Dreambody Guide en bereik je doelen in 12 weken!

DREAMBODY GUIDE >>

Wil je weten of Dreambody Guide iets voor jou is, laat je dan inspireren door succesverhalen van andere mensen die het online programma hebben gevolgd of nog steeds aan het volgen zijn…

SUCCESVERHALEN >>

Zorg goed voor je lichaam en koester je gezondheid! Alleen met een gezond lichaam kun je het leven van je dromen creëren. Ga ervoor!

 

ANDERE BLOGS:

Koffie
29
sep
2012

Koffieliefhebber

Lees meer »
Biologisch.eten
9
okt
2013

Biologisch eten, is het altijd goed?

Lees meer »
Meditatie
29
sep
2012

Mediteren

Lees meer »

Reacties

 • Josje schreef op 14 februari 2019:

  Lees vol aandacht het artikel, en vindt het helemaal te gek. Ik ben al een paar weken op nuchtere maag 1 uitgeperste citroen met lauw water aan het drinken.
  Ik gebruik 2 soorten medicijnen voor mijn bloeddruk, en wat schets mijn verbazing de bloeddruk is niet laag meer maar erg hoog!!!
  Kan het zijn dat citroen de medicatie af breekt? Want ik mag geen grapefruit erbij gebruiken?

  • Asja Tsachigova schreef op 25 maart 2019:

   Josje, als je ze tegelijk gebruikt of kort na elkaar, dan wel. Als je eerst citroenwater drinkt en een half uur later of nog later je medicijnen inneemt, zal citroenwater geen effect hebben op de werking van je medicijnen.

 • Mary-Elle schreef op 21 november 2018:

  Ik heb gisteren het boek binnen van dreams body ik ga maandag beginnen maar ik heb het idee dat ik van citroen migraine krijgt kan dat.

 • Kim schreef op 22 mei 2018:

  Helaas ben ik lichamelijk niet in staat om citroenen te persen en gebruik van deze flesjes met citroensap, samen met zuiveringszout elke morgen een glas. Daarnaast d3ze citroensap ook in mijn water en thee.
  Gebruik helaas veel medicatie en vraag mij af of ik hierdoor wat meer troep van
  Hetgeen de medicatie achterlaat te verwijderen. Ook wil ik mijn darmklachten verminderen. Probeer gezond te eten, is het hier in het verpleeghuis ongezond dan eet ik njet of zoek een alternatief. Helaas is het maken van heerlijke sappen geen optie. Als het financieel kan koop ik deze wel.
  Ben ik nu toch wel gezond bezig, gezien mijn beperkingen van wat ik kan. Soms worden er smoothies gemaakt maar daaraan wordt suiker en vla toegevoegd dus neem ze niet, jamme4 hè, ze staan niet open voor gezond advies.

  • Asja Tsachigova schreef op 23 mei 2018:

   Ja, erg jammer dat ze daar niet open voor staan en dat mensen zoals jij daar afhankelijk van moeten zijn. Goed dat je zelfs iets probeert te doen wat je kan.

 • Rianne Boers schreef op 26 januari 2018:

  Hallo. Ik drink elke avond voor het slapen gaan kop thee met citroen. Ik heb 11 citroenen uit geperst en in zo'n ijsblokzakje gedaan en in de vriezer gedaan. Elke keer pak ik 1/2 blokjes en gekookt water er op. Koelt ook meteen je thee een beetje af. En je kan zo je citroen sap heel lang bewaren.

 • Peters schreef op 30 december 2017:

  Ik gebruik al zeker 2 jaar iedere morgen op nuchtere maag uitgeperste citroen met water.
  Ik ben 71 jaar, mijn bloeddruk is van een 18 jarige, nierfunctie 100 %, bloedsuikerspiegel 4.9, alleen cholesterol is een heel klein beetje te hoog, en daarvoor een laag pilletje.
  Ik geef het allemaal te wijten aan de citroen, en ik vaar er wel bij, en ga zo nog lang ermee door, het is gewoon een gewoonte geworden 's morgens. Ik kan het iedereen aanbevelen.

 • Amunda schreef op 30 oktober 2017:

  Hallo Asja, ik zie staan dat het ook de bloeddruk verlaagd. Maar mijn bloeddruk is al aan de lage kant. Is het dan wel handig om citroenwater te drinken? Ik zie ook iets staan over bloedsuikerspiegel regulerend, en daar zou het voor mij dan juist weer wél goed voor zijn.
  Groet, Amunda

  • Asja Tsachigova schreef op 30 oktober 2017:

   Hallo Amunda, het verlaagt de bloeddruk alleen als je hoge bloeddruk hebt. Dus je kunt het citroenwater gerust gebruiken. Groet, Asja

 • Wiwik schreef op 22 juli 2017:

  Wat ook belangrijk is om te weten is dat citroenen zijn rijk aan hart-gezonde vitamine C en verschillende heilzame plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat het cholesterol verlaagt.

 • Astrid schreef op 17 juli 2017:

  Sinds een paar weken drink ik op nuchtere maag een gals warm water met citroensap. Kan het zijn dat ik daarvan last krijg van maagzuur?

 • Maureen schreef op 17 juni 2017:

  Wat een leuke blog! Ik begin elke dag met een glas water citroen en verse gember.

 • Danielle Willems schreef op 31 mei 2017:

  Wat een leuke blogs schrijf je! Ik las ook ergens dat de schil van de citroen ook ontzettend gezond is. Misschien die ook in smoothies verwerken?

  • Asja Tsachigova schreef op 2 juni 2017:

   Thanks!
   Ja, de schil van citroenen is heel gezond. Dat moeten dan wel biologische citroenen zijn als je de schil gebruikt. Een beetje van de schil in de smoothies verwerken kan zeker. De smaak overheerst een beetje, maar dat went snel.

Plaats een reactie