BLOG

Wat maakt citroenen en citroenwater zo gezond?

Citroenen

 

Citroenen zitten boordevol vitamine C en bevatten daarnaast flavonoïden, B-vitamines, ijzer, calcium, magnesium, fosfor, koper, kalium en vezels.

Wat is citroenwater?

Lauw water met daarin uitgeperste citroen. De verhouding kun je zelf bepalen. Als je dat nog nooit hebt geprobeerd, begin met een eetlepel op 1 glas water en bouw het op als je geen last hebt van je maag. Mijn verhouding is ½ citroen op 1 glas water.

Alle voordelen van citroen op een rijtje:

Citroen helpt ons lichaam ontgiften

Vitamine C en flavonoïden helpen ons lichaam te ontgiften. Deze stoffen bevorderen het oplossen van nier- en galstenen, ontgiften onze lever en reinigen ons bloed. Met hun ontgiftende werking ondersteunen Vitamine C en flavonoïden onze darmen, lever, nieren en galblaas. Deze organen zijn namelijk verantwoordelijk voor het elimineren van afvalstoffen en toxische stoffen uit ons lichaam.

Citroen reinigt onze darmen en stimuleert onze spijsvertering

Citroensap is een sterk desinfecterend middel. Het stimuleert de werking van onze darmen en bevordert een regelmatige stoelgang met een goede darmreiniging als gevolg. Ook onze hele spijsvertering wordt gestimuleerd met als gevolg een minder opgeblazen buik en minder last van brandend maagzuur.

Citroen helpt reuma en jicht te voorkomen

Citroensap neutraliseert urinezuur en helpt onze nieren en darmen om het af te voeren. Te veel urinezuur kan namelijk ontstekingen in de gewrichten veroorzaken.

Citroen houdt onze bloeddruk normaal en onze bloedvaten gezond

Vanwege de grote hoeveelheid kalium voorkomt citroen dat de natrium-kalium balans in ons lichaam verstoord raakt. Citroen ondersteunt daarmee de werking van ons hart, verlaagt de bloeddruk en versterkt de bloedvaten.

Citroen versterkt ons immuunsysteem

Vitamine C stimuleert ons lichaam tot de aanmaak van witte bloedlichaampjes en versterkt daarmee ons immuunsysteem. Onder invloed van citroen gaat ons immuunsysteem onmiddellijk aan de slag om ziekteverwekkers (zoals virussen die griep en verkoudheid veroorzaken) te bestrijden.
Uit onderzoeken is gebleken dat citroensap zelfs wormen in de ingewanden doodt en sommige bacteriën vernietigt.

Citroen helpt om de adem te verfrissen

Onze mondholte is de grootste bron van bacteriën die voor een onfrisse adem zorgen. Citroenen hebben een vernietigend effect op bacteriën. Dat zorgt voor een frisse adem.

Citroen vertraagt het verouderingsproces

De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en diverse ziektes veroorzaken. In citroenschil zitten bovendien stoffen die heilzaam werken bij oog- en hersenkwalen. Citroenen helpen bij zuurstofgebrek en bevatten veel kankerwerende stoffen.

Citroen laat de huid stralen

Het dagelijks gebruik van citroenwater helpt onze huid gezond te houden en voorkomt het ontstaan van rimpels.

Citroen helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden

Citroenen bevatten veel pectine. Deze voedingsvezels helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het verzadigend gevoel te vergroten, waardoor je (te grote) eetlust vermindert.

Citroen helpt om het zuren-basen evenwicht te handhaven of te herstellen

Het zuren-basen evenwicht staat voor het evenwicht tussen alkalische en verzurende voeding. Ons moderne voedingspatroon bestaat grotendeels uit voedingsmiddelen die verzurend zijn. Deze voedingsmiddelen laten het zuurgehalte in ons lichaam tot boven het normale stijgen en verstoren het evenwicht. Als ons lichaam verzuurd is, wordt het aantrekkelijk voor de pathogene organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Dat kan ziektes en ontstekingen in ons lichaam veroorzaken.
Hoewel citroenen zuur smaken, reageren ze in ons lichaam basisch. Er zijn weinig voedingsmiddelen die zo veel basen aanmaken. Als je iedere ochtend een groot glas citroenwater drinkt, voorkom je dat het evenwicht verstoord raakt.

Citroenwater als de meest fantastische start van de dag!

Als je enthousiast bent geworden van alle bovengenoemde voordelen van citroenen, heb je meer dan genoeg redenen om dagelijks een groot glas citroenwater te nemen.
Als je geen last van je maag hebt, kun je dat het beste op de nuchtere maag doen. Daarmee zorg je voor de meest fantastische start van de dag!

Hoe los je dat op als je gevoelige maag hebt

Als je een gevoelige maag hebt, kun je dat ook later op de dag doen en het sap extra verdunnen, bijvoorbeeld een kwart citroen uitpersen in een grote kan water. Langzaam opbouwen is ook een alternatief. Begin dan bijvoorbeeld met een paar druppels in je glas water en bouw het iedere dag op met een extra druppel. Om het nog meer te verzachten, kun je er zuivere honing aan toevoegen. Dan krijg je minder last van je maag.

Waarom worden sommige mensen misselijk van citroenwater?

Het antwoord is heel simpel. In het begin van deze blog vertelde ik dat citroenen en citroenwater het oplossen van galstenen bevorderen en de lever ontgiften. De misselijkheid is een teken dat je lever en je galblaas overbelast zijn. Om ze te helpen zich snel te ontgiften, kun je naast het citroenwater Mariadistel gebruiken. Dat zijn kruidencapsules die de leverreiniging bevorderen. Je misselijkheid zal dan snel afnemen en verdwijnen.

Tandglazuur

Citroenwater tast je tandglazuur niet aan. Het is dus niet nodig om het met een rietje te drinken. Tenzij je suiker aan je citroenwater toevoegt. Suiker voedt de bacteriën in de mond die je tandglazuur kunnen aantasten. De bacteriën breken suikers in ons voedsel af en vormen zuren die het harde tandglazuur doen oplossen. Omdat citroenen zuur van smaak zijn, is men snel geneigd om te denken dat ze hetzelfde effect hebben, maar niets is minder waar. Citroenen helpen juist die bacteriën te vernietigen.

Eén illusie minder

Helaas! Alleen met citroenen en citroenwater bereik je alle bovengenoemde voordelen voor je gezondheid niet! Alleen in combinatie met een gezond voedingspatroon, gezonde eetgewoontes en een gezonde levensstijl bereik je het beoogde resultaat en geef je de citroenen de kans om hun kwaliteiten te bewijzen.

Als je citroenen in je dagelijkse menu opneemt in combinatie met De Levensstijl Methode, bereik je de meest optimale resultaten voor je gezondheid. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn boek

De Levensstijl Methode>>

Wil je de kracht van De Levensstijl Methode binnen een week al ervaren, meld je dan aan voor mijn online programma Dreambody Guide en bereik je doelen in 12 weken!

DREAMBODY GUIDE >>

Wil je weten of Dreambody Guide iets voor jou is, laat je dan inspireren door succesverhalen van andere mensen die het online programma hebben gevolgd of nog steeds aan het volgen zijn…

SUCCESVERHALEN >>

Zorg goed voor je lichaam en koester je gezondheid! Alleen met een gezond lichaam kun je het leven van je dromen creëren. Ga ervoor!

 

ANDERE BLOGS:

foto badrituelen
8
okt
2014

Badrituelen tijdens de zwangerschap

Lees meer »
Gebaar
22
maa
2013

Een klein gebaar kan bijzondere gevolgen hebben

Lees meer »
Uit eten
29
aug
2015

Uit eten gaan zonder stress

Lees meer »

Reacties

 • Wiwik schreef op 22 juli 2017:

  Wat ook belangrijk is om te weten is dat citroenen zijn rijk aan hart-gezonde vitamine C en verschillende heilzame plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat het cholesterol verlaagt.

 • Astrid schreef op 17 juli 2017:

  Sinds een paar weken drink ik op nuchtere maag een gals warm water met citroensap. Kan het zijn dat ik daarvan last krijg van maagzuur?

 • Maureen schreef op 17 juni 2017:

  Wat een leuke blog! Ik begin elke dag met een glas water citroen en verse gember.

 • Danielle Willems schreef op 31 mei 2017:

  Wat een leuke blogs schrijf je! Ik las ook ergens dat de schil van de citroen ook ontzettend gezond is. Misschien die ook in smoothies verwerken?

  • Asja Tsachigova schreef op 2 juni 2017:

   Thanks!
   Ja, de schil van citroenen is heel gezond. Dat moeten dan wel biologische citroenen zijn als je de schil gebruikt. Een beetje van de schil in de smoothies verwerken kan zeker. De smaak overheerst een beetje, maar dat went snel.

 • evert touber schreef op 24 april 2017:

  ik las jouw artikel in De Telegraaf over Kokossuiker als niet schadelijke suiker vervanger.
  Mijn vraag: is Palmsuiker (Gulu Djawa) dat ook?
  Ben heel benieuwd naar jouw antwoord.
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Evert.

  • Asja Tsachigova schreef op 24 april 2017:

   Evert, suiker blijft een complex onderwerp waar ik niet eenzijdig een antwoord op kan geven. Mijn antwoord geldt daarom voor de algemene situaties, voor mensen zonder complexe gezondheidsproblemen.
   Palmsuiker wordt vaak gewonnen uit kokospalm. Naar mijn mening is het bijna hetzelfde als kokossuiker, maar de samenstelling van glucose, fructose en sacharose kan enigszins van elkaar verschillen.
   Zowel kokossuiker als palmsuiker zijn geen 'dode' producten in tegenstelling tot gewone geraffineerde suiker. Dat zijn dus natuurlijke producten met een bepaalde voedingswaarde. Dat neemt niet weg dat het verstandig is om ook deze suikers met mate te gebruiken.

 • Jac schreef op 16 april 2017:

  Ik weet dat verse citroen beter is, maar uit een flesje kan ook. Ik gebruik zo'n geel citroenflesje.

 • Hans Kamphof schreef op 1 december 2016:

  Ik pers een halve citroen uit en samen met in plakjes gesneden van de overgebleven citroen
  doe ik in een waterkan voor in de koelkast. Vul de kan verder met water en zet dit in de koelkast. Laat dit 24 uur staan en je hebt een prima dorstlesser. Je kunt dit vaak aanlengen met water. Om de smaak sterker te maken kun je wat meer citroen(sap) toevoegen

 • Marielle schreef op 27 november 2016:

  Mag je citroen ook gebruiken als je een te hoog kalium gehalte heb.

  • Asja Tsachigova schreef op 27 november 2016:

   Marseille, lastig om je een goed antwoord te geven. Een hoog kaliumgehalte komt meestal door een verminderde nierfunctie waardoor de nieren kalium niet goed kunnen uitscheiden. Als dat bij jou de oorzaak is, dan zou citroenwater juist een positieve invloed moeten hebben op de werking van je nieren ondanks een hoog kaliumgehalte. In dit geval is het belangrijk om je nierfunctie te herstellen met een brede aanpak. Bijvoorbeeld minder dierlijke eiwitten gebruiken, geen keukenzout etc. Alleen letten op de hoeveelheid kalium dat je binnenkrijgt is niet voldoende. Ik ken jouw gezondheidssituatie niet. Als je twijfelt, raadpleeg je huisarts.

 • maja schreef op 29 oktober 2016:

  is het noodzakelijk een verse citroen te nemen of kan sap uit een flesje ook ?

 • Janie kleinjan schreef op 9 oktober 2016:

  Ik doe elke ochtend een halve theelepel natriumbicarbonaat bij m'n glas citroen water.deze combinatie zogt ervoor dat verkeerde cellen omgelegd worden. Het is een soort chemodrankje, antie kanker dus.

Plaats een reactie