BLOG

Glutenvrij eten

Bananenbrood3

 

Steeds meer mensen krijgen glutenintolerantie. In de medische termen heet de ziekte coeliakie. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen als tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Het aandeel eiwit in deze granen is ongeveer 15%. Dit eiwit bestaat bijna volledig uit gluten. Gluten zitten ook in producten die van deze granen zijn gefabriceerd zoals brood, paneermeel, pasta, vermicelli, macaroni, pizza, crackers, koekjes, cakes en taarten.

Als mensen met glutenintolerantie voedsel met gluten in hun dunne darm krijgen, gaat het darmslijmvlies ontsteken en raakt het beschadigd. Het slijmvlies kan zich op den duur niet meer herstellen, met energiegebrek en een tekort aan voedingsstoffen als gevolg.
Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Dit zijn zogenaamde poorten in het darmslijmvlies waardoor de opname van voedingsstoffen plaatsvindt. Bij mensen met glutenintolerantie ontstaan er door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden essentiële voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.
Het immuunsysteem wordt continu overbelast met de strijd tegen de ontstekingshaard in de dunne darm. Als het zo ver is gekomen, kan de dunne darm alleen met glutenvrij en suikervrij eten, in combinatie met De Levensstijl Methode, tot rust worden gebracht, waardoor er steeds minder klachten optreden.

Tarwemeel kan vervangen worden door havermeel. Haver is van nature glutenvrij en heeft een hoge voedingswaarde. Maar aangezien haver in de fabrieken of bakkerijen in aanraking met tarwe, gerst, rogge en spelt komt, kan deze toch een minimale hoeveelheid gluten bevatten. Mensen met coeliakie kunnen beter op zoek gaan naar haver(mout) met een glutenvrij-logo.

 

ANDERE BLOGS:

Citroenen
12
feb
2015

Wat maakt citroenen en citroenwater zo gezond?

Lees meer »
Rabarber
3
mei
2013

Is rabarber gezond?

Lees meer »
Meditatie
29
sep
2012

Mediteren

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie