BLOG

Hoe gezond is zuurkool?

Hoe gezond is zuurkool

 

Als we iets op ons bord hebben liggen, weten we vaak niet hoe gezond of ongezond het is en wat het precies met ons lichaam doet. Zo is het ook met zuurkool. Lang niet iedereen is dol op zuurkool. Jammer, want zuurkool is een verrassende groente met veel goede eigenschappen. Het heeft een hoge voedingswaarde en levert een waardevolle bijdrage aan onze gezondheid.

Een hoog vitamine C-gehalte
Zuurkool heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem vanwege een hoog vitamine C-gehalte, een sterke antioxidant. 100 gram zuurkool bevat maar liefst 25 mg vitamine C.

Rijk aan calcium en magnesium, dus goed voor onze botten
Ook onze botten en organen hebben er veel baat bij, want zuurkool is een rijke bron van calcium, magnesium en ijzer. Calcium en magnesium zijn onder andere onmisbaar voor onze botten en ijzer wordt ingebouwd in hemoglobine in de rode bloedcellen. Zuurstof die we inademen bindt aan de hemoglobine en zorgt er voor dat ons bloed voldoende zuurstof naar de cellen kan transporteren. Zuurstof is noodzakelijk voor een effectieve stofwisseling in onze cellen.

Goed voor de darmflora
Zuurkool is gemaakt van witte kool en is gefermenteerd. Daardoor blijft deze langer houdbaar en is lichter verteerbaar. De melkzuurbacteriën die in zuurkool zitten, hebben een gunstig effect op de darmen en het gehele spijsverteringsstelsel. Ze bevorderen de darmflora door slechte bacteriën in de darmen te verminderen en de goede bacteriën juist aan te vullen. Maar dat kan alleen als de zuurkool niet wordt verhit, anders gaan de goede bacteriën verloren. Mensen met darmproblemen verdragen zuurkool beter dan rauwe kool. Genoeg redenen om zuurkool vaker op je menu te zetten.

Hoog natriumgehalte, een minder goede eigenschap waar veel aan te doen is
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten. Gelukkig kunnen we deze minder goede eigenschap minimaliseren door de zuurkool op de juiste manier te gebruiken in onze gerechten. Als we zuurkool goed laten uitlekken en combineren met rauwe groenten, dan zorgen we voor meer balans tussen natrium en kalium.

Hoe eet je zuurkool?
Van zuurkool kun je makkelijk iets lekkers maken. Maak er een smakelijk geheel van door er bijvoorbeeld fijngesneden knoflook, ui en olijfolie aan toe te voegen of in je salade te verwerken. Vergeet ook niet de bekende stamppot. Deze kun je zowel met aardappelen als met knolselderij maken.

Hier alvast een paar recepten voor je:

Zuurkoolsalade 

Zuurkoolstamppot zonder aardappels 

ANDERE BLOGS:

Deeljouwrecept
29
sep
2012

Deel jouw recept met anderen

Lees meer »
Fruit
4
dec
2013

Fruit bij het diner, kan dat?

Lees meer »
Massage
17
dec
2013

De kracht van de ontspanningsmassage

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie