BLOG

Is rabarber gezond?

Rabarber

 

Rabarber is een groentesoort dat meestal van maart tot juli wordt geoogst. Dan zijn de stengels op hun best. Vroeger werd rabarber als medicijn gebruikt vanwege zijn laxerende werking. Pas omstreeks 1600 is ontdekt dat de stelen gegeten kunnen worden.

Rabarber heeft zowel voordelen als nadelen voor de gezondheid. De voordelen wegen tegen de nadelen op als je de groente op een gezonde manier klaarmaakt en deze met mate consumeert.

Voordelen voor de gezondheid:

Rabarber werkt laxerend, eetlustopwekkend, maagversterkend, galdrijvend en is goed bij verstopping of als je last hebt van bloedarmoede. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Rabarber reinigt de lever en werkt dus ook goed bij geelzucht. Vanwege veel vezels heeft rabarber ook voordelen voor de spijsvertering en de darmwerking.

Nadelen voor de gezondheid:

Rabarber bevat oxaalzuur. Met name de rabarberbladeren bevatten een zeer hoge dosis oxaalzuur en zijn daarom giftig. Die mogen niet gegeten worden. Jonge stelen kunnen ongeschild worden gebruikt en hoeven niet veel zoetstof zoals honing in de bereiding. Stelen van 1,5 tot 2 maanden oud bevatten meer oxaalzuur.

Oxaalzuur bindt zich in het lichaam met calcium. Dat is een reactie van het lichaam om het oxaalzuur te neutraliseren en uit het lichaam te elimineren. Dit effect kun je milderen door rabarber te schillen, de stukken kort te koken en het kookvocht weg te gieten. Hoe meer oxaalzuur in het lichaam aanwezig is, hoe meer calcium aan het lichaam onttrokken wordt. Dat kan botontkalking veroorzaken en het verhoogt de kans op nierstenen. Mensen die aanleg hebben voor reuma, artritis, jicht en nierstenen kunnen beter geen rabarber eten.

De beste zoetmiddelen bij het bereiden van rabarber:

 • Honing
 • Dadels
 • Dadelstroop
 • Agavesiroop
 • Ahornsiroop
 • Kokossuiker

ANDERE BLOGS:

Deeljouwrecept
29
sep
2012

Deel jouw recept met anderen

Lees meer »
Gebaar
22
maa
2013

Een klein gebaar kan bijzondere gevolgen hebben

Lees meer »
Volleyoghurt
29
sep
2012

Waarom volle yoghurt in plaats van magere?

Lees meer »

Reacties

 • Pierre de Moulin schreef op 13 augustus 2018:

  Ik heb een heerlijk recept gevonden voor Rabarber Compote. Er gaat wel redelijk wat suiker in. Zou u willen kijken of dit Rabarber Recept werkelijk zo gezond is? Het gaat om het recept op deze webiste: https://rabarberkoken.nl

  • anita schreef op 20 april 2019:

   beste Pierre, als ik rabarberconfituur maak gebruik ik geen suiker maar diksap van appel zonder toegevoegde suiker , deze kan je reeds vinden in vele supermarkten

  • Asja Tsachigova schreef op 13 augustus 2018:

   Pierre, als je de suiker in dat recept vervangt door honing of kokossuiker dan wordt het veel gezonder.

Plaats een reactie