BLOG

Kokosolie en kokosvet, hoe zit dat nou?

blog kokos

 

Is kokos nou zo gezond als wordt beweerd? Simpel gezegd: ja. Kokos is enorm gezond. Het is niet voor niets dat in Azië de kokospalm de Tree of Life heet. Kokosnoot bestaat namelijk voor 90% uit verzadigd vet. Dit vet uit kokos is heel gezond. Waarom? Omdat kokosvet bestaat uit middellangeketen (MCT) vetzuren. De meeste andere verzadigde vetten bestaan uit langeketen vetzuren, die moeilijk af te breken zijn.

MCT's worden bijna net zo snel opgenomen als koolhydraten, worden direct naar de lever vervoerd en vormen dan direct een energiebron. Hierdoor wordt er aanzienlijk minder vetmassa aangemaakt dan bij langeketen vetzuren. Daarbij verbeteren kokosvet en kokosolie de opname van diverse mineralen zoals calcium en magnesium en verbetert het de opname van de vitamines A, D, E en K.

Kokosolie en kokosvet bestaan daarnaast ook voor 50% uit laurinezuur. Dit zuur verhoogt je weerstand tegen bacteriën, schimmels en parasieten waardoor je minder vatbaar bent voor diverse ziektes. Bijvoorbeeld moedermelk bestaat voor 30% uit laurinezuur; een van de belangrijkste redenen waarom borstvoeding voor baby's zo belangrijk is. Naast goed voor de weerstand, heeft laurinezuur ook een zeer goed effect op de cholesterolspiegels in ons bloed. Het verhoogt het HDL, wat belangrijker is gebleken dan het verlagen van het LDL.

Gezond is het, lekker is het, maar is het dan niet dikmakend? Nee, gelukkig niet. Kokos bevat minder calorieën dan andere vetten. Ongeveer 8,6 kcal per gram versus 9 kcal bij andere vetten.

Maar, hoe moet ik het gebruiken in mijn levensstijl? Als je het ook wil gaan gebruiken, kun je verschillende dingen doen: het drinken (kokoswater, kokos mengen in je smoothie), ermee koken (kokosvet en kokosolie) en het eten (kokos, zeer vezelrijk en lekker). Ook wordt kokos regelmatig verwerkt in beautyproducten als (haar)maskers; leuk om te gebruiken en het ruikt heerlijk. Genoeg mogelijkheden dus! Zorg wel dat je altijd biologische kokos gebruikt. Zo ben je verzekerd van een schoon en gezond product.

Bang dat er aan al je gerechten een kokossmaak komt? Geen zorgen! Kokosolie en -vet zijn dankzij gedroogd kopra (de harde bruine binnenbas van de kokosnoot) vrijwel geur- en smaakloos.

Interessant feit:

Verschillende recente studies uitgevoerd door Westerse wetenschappers hebben al meerdere malen het verband tussen kokosconsumptie en een lager aantal chronisch zieken aangetoond.

 

ANDERE BLOGS:

alles over honing
19
nov
2013

Alles over honing

Lees meer »
groentenfruit
29
maa
2016

Seizoensgroenten & fruit

Lees meer »
Ziektes
8
apr
2013

Invloed van levensstijl en voeding op ziektes

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie