BLOG

Voedingspatroon aanpassen op winter?

carrot kale walnuts tomatoes

 

Brrrr… Wat is het koud! Al zin om jezelf ‘op te sluiten’ in je lekkere warme huis? De kou laat je het liefst gewoon de hele dag op de bank hangen. Gezellig natuurlijk als je er de tijd voor hebt. Maar is het dan ook zo dat je je voedingspatroon moet aanpassen wanneer het koud is? Een koude en vochtige winter kan een flinke aanslag zijn op je lijf. Zorg daarom dat je vitaal en gezond bent.

Vitamine D voor de sterke botten

Bij iedere seizoenswisseling heeft je lichaam extra behoefte aan bepaalde vitaminen. In de winter is de zon meestal schaars en de dagen zijn vaak kort, somber en regenachtig met af en toe misschien een beetje sneeuw. Door gebrek aan licht heeft je lichaam extra veel vitamine D nodig. Vitamine D speelt onder andere een belangrijke rol bij de opname van calcium. Je weet ongetwijfeld dat je calcium voor sterke botten nodig hebt.
Zelfs als we geluk hebben met een zonnige winter, hebben we toch meer behoefte aan vitamine D. Dat komt omdat het licht niet direct op onze huid schijnt, want in de winter zijn we stevig in warme kleren ingepakt. Dan maar even een zonnebankje pakken, hoor ik je al zeggen. Dat is helemaal niet nodig! Je kan bijvoorbeeld vaker vis eten, zoals zalm, daar zit ook voldoende vitamine D in. Zo heb je nog meer producten en gerechten om de nodige vitaminen binnen te krijgen.

Sterk immuunsysteem 

Zit je graag in de winter met een kop koffie of thee bij de openhaard? Dan heb je waarschijnlijk snel de neiging om er iets lekkers bij te pakken. Laat mij raden, meestal is het iets van suiker of chips. Zonde, niet doen! Daarmee verzwak je je immuunsysteem en ben je extra vatbaar voor verkoudheid en griep die in de koude periode overal heersen. Je hoeft jezelf niet te onthouden, want er is tegenwoordig genoeg keuze aan heerlijke en tegelijkertijd gezonde lekkernijen. Probeer dus de slechte, geraffineerde suikers te vermijden.

Zorg dat je voldoende vitamine C op een natuurlijke manier binnenkrijgt om je immuunsysteem sterk te houden. Daarmee voorkom je dat een virus je snel te pakken krijgt. In de winter kun je niet voorkomen dat je in aanraking komt met mensen die met een virus zijn besmet. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op school of op je werk. Als je een sterk immuunsysteem hebt, wordt het virus direct vernietigd door de witte bloedcellen in je lichaam. Het virus krijgt dan geen kans om je ziek te maken. Dus iemand die ziek is, is niet per definitie een bedreiging voor jou om ziek te worden. Geef je immuunsysteem dagelijks een flinke boost door bijvoorbeeld een glas citroenwater te drinken op je nuchtere maag en later op de dag nog een keer. Daarmee activeer je de aanmaak van witte bloedcellen die de ziekteverwekkers aanvallen. Voor een glas citroenwater kun je een halve of een hele citroen uitpersen in een glas en het glas verder met lauwwarm water vullen. Een topmiddeltje!

Verse producten

Tijdens de winter heb je onbewust de neiging om meer op de bank te zitten en lui te zijn. Je pakt liever je auto dan je fiets als je op pad gaat en waarschijnlijk heb je minder zin om naar de sportschool te gaan. Daarom is het belangrijk om goed op te letten dat je niet te veel - met name slechte - vetten en ongezonde voeding binnenkrijgt. Eet zo veel mogelijk verse producten van het seizoen. Stevige wortels, kolen, knolgewassen en citrusfruit zijn ideaal. Gebruik deze wintergroenten in je gerechten om je maaltijden van een extra flinke portie voedingsvezels te voorzien en pak tussendoor heerlijke kiwi’s, grapefruit of mandarijnen. Toch maar in plaats van dat zakje chips een worteltje of een mandarijntje eten onder de dekens?

Ik wens je een heerlijke winter toe!

ANDERE BLOGS:

Ziektes
8
apr
2013

Invloed van levensstijl en voeding op ziektes

Lees meer »
Alcohol feestdagen
18
dec
2012

Omgaan met alcohol tijdens de feestdagen

Lees meer »
Paas ontbijt
1
apr
2015

Paasontbijt

Lees meer »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie