BLOG

Voordelen van havermout voor je gezondheid

Havermout

 

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je je dag start met een gezond en voedzaam ontbijt zoals een ontbijt met havermout, dan voorzie je je lichaam van onmisbare voedingsstoffen. Ze zijn onmisbaar voor alle levensprocessen van je dag zoals lopen, denken, herstellen en bewegen. Bovendien werken je spijsvertering en stofwisseling in de ochtend het meest optimaal, waardoor de voedingsstoffen uit je voedsel het beste worden opgenomen.

Havermout is een veelzijdige graansoort en heeft legio voordelen voor je gezondheid.

Havermout versterkt je immuunsysteem
Ons immuunsysteem verdedigt ons tegen infecties en ongewenste celgroei. We hebben de aangeboren en de verworven immuniteit. Samen vormen ze een effectieve verdediging tegen alle vormen van infectie en tegen tumorgroei. Havermout bevat beta-glucanen. Dat zijn meervoudige suikers ofwel polysachariden. Deze beta-glucanen zijn in staat de aangeboren en de verworven immuniteit te activeren en in sommige gevallen juist te remmen. Daarmee kan het verloop van kanker, infectie- en auto-immuunziekten positief worden beïnvloed.

Havermout verlaagt het cholesterolgehalte
Havermout bindt met galzouten tijdens de spijsvertering, waardoor deze niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Galzouten worden in het lichaam uit cholesterol gemaakt. Daarom biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om het ongunstige LDL-cholesterolgehalte in je bloed te verlagen.

Havermout zit boordevol essentiële mineralen, spoorelementen en antioxidanten
Havermout zit boordevol essentiële mineralen en spoorelementen zoals calcium, magnesium, kalium en ijzer. Havermout bevat ook polyfenolen. Dat zijn antioxidanten. Ze beschermen je tegen schadelijke stoffen die van buitenaf komen of binnen je lichaam ontstaan bij de stofwisseling.

Havermout bevordert de natuurlijke stoelgang
Havermout bevat veel vezels die in je darmen veel vocht opnemen, de peristaltiek van je darmen verbeteren en daarmee je stoelgang herstellen.

Havermout is van nature glutenvrij
Haver als graan is van nature glutenvrij, maar havermout wordt vrijwel altijd verwerkt in de fabrieken waar ook andere glutenbevattende graansoorten worden verwerkt.

Havermout geeft snel een verzadigd gevoel
Door een grote hoeveelheid oplosbare vezels die in de spijsvertering opzwellen, geeft havermout snel een verzadigd gevoel. Na het ontbijt met havermout ben je meestal verzadigd tot de lunch en de kans is kleiner dat je naar ongezonde tussendoortjes grijpt. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen in je bloed. Dat stabiliseert de uitscheiding van insuline door je alvleesklier en je bloedsuikerspiegel blijft daardoor stabiel.

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet dan niet onze Facebook pagina te liken!
 

ANDERE BLOGS:

Kleurrijketen
2
okt
2016

Kleurrijk eten

Lees meer »
Cursus Stress Management
10
nov
2012

Bescherm je lichaam tegen stress

Lees meer »
Bietensap
29
sep
2012

Begin de dag met een vers sapje

Lees meer »

Reacties

  • Lotje schreef op 8 december 2017:

    Klinkt lekker, maar kan havermout met fruit gecombineerd worden volgens jouw methode?

  • Asja Tsachigova schreef op 2 juni 2016:

    Hoi Miriam, ja zeker. Je kunt mijn recept 'Pannenkoeken met havermout' proberen. Je vindt het recept hier op de website bij recepten.

  • Miriam schreef op 2 juni 2016:

    Hoi Asja,
    Ik vind havermout echt vies maar zie wel de voordelen voor mijn gezondheid om havermout te eten. Is er een trucje waardoor havermout voor mij aantrekkelijker wordt?

  • Asja Tsachigova schreef op 31 mei 2016:

    Hoi Monique, dat kan zeker. Fijn dat het boek goed aangekomen is. Veel succes!

  • Monique schreef op 31 mei 2016:

    Hoi Asja, Ik ben gek op havermout in de ochtend en eet dit al een tijdje als ontbijt. Ik ga komende week starten met het 12 weken programma, want je boek is goed aangekomen. Kan ik i.p.v. de suggesties die daar genoemd worden voor het ontbijt ook gewoon elke ochtend havermout blijven eten?

Plaats een reactie